Pyszny przepis

Blog

kurczak kukurydziany

Dlaczego warto jeść kurczaka?

Mimo, że wydaje nam się, że polska kuchnia to głównie schabowy, mielony oraz nóżki w galarecie nie zawsze tak było. Jeszcze przed wojną na stołach królował drób i dziczyzna, a wieprzowina zarezerwowana była dla tych bogatszych. Po wojnie rząd postawił na rozwój hodowli świń i promocję tego niezbyt w gruncie rzeczy, zdrowego mięsa. Moim zdaniem […]

Read More
Bajaderka

Co zrobić z zakalcem – metody na zakalec

Zdarzyło Ci się upiec ciasto z zakalcem? Nie wszystko stracone! Żeby uniknąć zakalca najpierw musisz wiedzieć w jakich sytuacjach powstaje. Kiedy zatem powstaje zakalec? 1. kiedy w cieście jest dużo obciążających składników takich jak tłuszcz, cukier, krem, owoce suszone i świeże. 2. kiedy podczas pieczenia wyjmujesz ciasto, potrząsasz nim – wtedy wypiek prawie na pewno […]

Read More
przesolona zupa

Sposoby na przesoloną zupę

Każdej pani domu (a i panu pewnie też) zdarzyło się choć raz przesolić zupę czy jakąkolwiek inną potrawę. Czy taka zupa musi być od razu spisana na straty?! Nie! Już nasze pra pra babcie wiedziały, że (prawie) wszystko da się uratować, trzeba tylko wiedzieć w jaki sposób. Prezentujemy najbardziej znane sposoby ratowania przesolonych dań – […]

Read More
Przechowywanie w lodówce

Ile czasu przechowywać żywność w lodówce/zamrażarce

Przechowywanie żywności to sztuka na pozór łatwa, jednak nie do końca. Trzeba wiedzieć przecież jaki produkt przechowywać w jaki sposób i ile czasu aby po pierwsze się nie popsuł, po drugie aby nam nie zaszkodziło, a po trzecie aby zachowało walory smakowe i estetyczne. Poniżej prezentujemy tabelę podstawowych produktów i dań jakie przechowujemy w naszych […]

Read More
świeże jaja

Jak rozpoznać świeże jajka

Jaja i ich zastosowanie Jajka można przyrządzić na wiele sposobów, ale jest to także podstawa wielu innych potraw. Jajka nadają się do wypieku ciast, deserów, jako dodatek do różnego rodzaju panierek, do smażenia placków, naleśników oraz wielu innych pyszności. Jakie jajka kupić? Jednak żeby przyrządzić te wszystkie smakowitości trzeba najpierw kupić odpowiednie jajka. Na półkach […]

Read More
Miary, wagi kuchenne

Przelicznik kulinarny. Miary i wagi

Często w przepisach pojawiają się różne objętości – jedni wolą wagowo, inni sztukowo, jeszcze inni „naczyniowo. Czy 250 g mąki to to samo co jedna szklanka i 1/4 woreczka?:) Specjalnie dla Was podajemy najpopularniejsze produkty podane różnymi miarami. Mamy nadzieję, że ułatwi wam to pyszne gotowanie razem z nami! Sprawdź nasz przelicznik kulinarny! Na potrzeby […]

Read More
Różne formy

Formy do pieczenia. Która najlepsza?

Pyszne ciasta i inne potrawy pieczone w piekarniku wymagają dobrego naczynia. Obecny rynek dostarcza nam przynajmniej kilka typów form do pieczenia. Najpopularniejsze są: formy ceramiczne, formy szklane, formy metalowe (teflonowe lub nie) oraz silikonowe. Którą wybrać i dlaczego? Formy ceramiczne Największym atutem form ceramicznych zdecydowanie jest ich piękny wygląd. Upieczone ciasto możemy zaserwować od razu […]

Read More