Pyszny przepis

Co zrobić z zakalcem – metody na zakalec

Co zrobić z zakalcem – metody na zakalec

Zdarzyło Ci się upiec ciasto z zakalcem? Nie wszystko stracone! Żeby uniknąć zakalca najpierw musisz wiedzieć w jakich sytuacjach powstaje.

Kiedy zatem powstaje zakalec?

1. kiedy w cieście jest dużo obciążających składników takich jak tłuszcz, cukier, krem, owoce suszone i świeże.

2. kiedy podczas pieczenia wyjmujesz ciasto, potrząsasz nim – wtedy wypiek prawie na pewno opadnie

3. kiedy wyjmujesz ciasto prosto z pieca i chłodzisz gwałtownie

4. gdy nieprawidłowo wymieszamy składniki i niechlujnie przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika

Bajaderka

Bajaderka

Czy zakalec jest trujący?

Nie:) Zakalec to dobre, choć nie perfekcyjne ciasto. Możesz go śmiało zjeść. Oczywiście nie w ogromnych ilościach, ale zjedzenie kawałka na pewno ci nie zaszkodzi.

Perfekcyjną propozycją na wykorzystanie nieperfekcyjnego zakalca są bajaderki! Do ich przygotowania możesz wykorzystać właśnie ciasto z zakalcem, które należy pokruszyć  i połączyć z emulsją na bazie mleka, masła, cukru, kakao i suszonych owoców.  Na koniec taką kulkę z ciasta i owoców można obtoczyć w płatkach czekolady, orzechach  i elegancki deser gotowy!

Print Friendly

, ,

Przeczytaj poprzedni wpis:
lemoniada przepis
Jabłkowa lemoniada przepis

Jabłkowa lemoniada przepis bardzo stary i użyty mnóstwo razy. Świeża lemoniada z polskich jabłek świetnie ugasi pragnienie w letnie dni....

ciasteczka z kawałkami czekolady
Przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady

Pyszne, kruche ciastka nadziewane czekoladą? Mając nasz przepis na ciasteczka upieczesz smaczny deser, którym zachwycą się nawet najbardziej wymagające łasuchy....

Zamknij