Pyszny przepis

Czy warto zainwestować w zakup kotleciarki?

Czy warto zainwestować w zakup kotleciarki?

krojenie kotleta

Prowadząc restaurację musimy dokładać wszelkich starań, aby wszelkie procesy, które da się usprawnić lub zautomatyzować, doprowadzić do takiego właśnie stanu. Dzięki temu nasi kucharze mają więcej czasu na przygotowanie zamówień z sali, a same posiłki również szybciej tę kuchnię opuszczają. Kotleciarka jest jedną z tych maszyn, która może znacząco przyczynić się do wzrostu wydajności na kuchni. Czy warto jest w nią zainwestować? Jakie korzyści będziemy z tego mieć?

1. Czym jest kotleciarka?

2. Jak działa kotleciarka?

3. Czy warto wyposażyć naszą firmę w to urządzenie?

Czym jest kotleciarka?

Kotleciarka to maszyna służąca do porcjowania mięsa na różnego rodzaju dania. Do jej wykorzystania potrzebujemy jedynie prądu oraz miejsca na umieszczenie urządzenia. W zamian otrzymamy jednakowe w gramaturze kawałki mięsa, gotowe do przygotowania na zamówienie klientów. Kotleciarki znajdują zastosowanie nie tylko w restauracjach czy barach mlecznych, ale także w praktycznie każdym zakładzie zajmującym się przetwórstwem mięsa i produktów mięsnych.

Jak działa kotleciarka?

Najważniejszym zadaniem maszyny jest oczywiście rozbijanie mięsa. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapanować nad wyglądem naszych dań, ale także lepiej zorganizować proces porcjowania mięsa, dzięki czemu wszystkie posiłki będą miały bardzo zbliżoną gramaturę, a nasi klienci nie będą zgłaszać uwag, że ktoś na sali dostał większą sztukę mięsa. Kotleciarka może być wykorzystywana nie tylko do formowania kotletów, ale także do rozdzielania steków czy mięsa na hamburgery, co czyni z niej urządzenie wielofunkcyjne i pasujące do wielu różnych rodzajów kuchni, jakie można spotkać w restauracjach.

Czy warto wyposażyć naszą firmę w to urządzenie?

Jeżeli prowadzimy duży lokal, zakup kotleciarki może znacząco usprawnić naszą pracę. Dodatkowym, dużym atutem jest również jednorodność porcji, co pozwala na lepsze skalkulowanie ceny, a także skomponowanie całego dania. Choć może się wydawać to dużą inwestycją, jeżeli prowadzimy restaurację czy zakład mięsny to taki zakup prędzej czy później stanie się koniecznością. Warto też zwrócić przy tym uwagę, że automatyzacja niektórych procesów w pracy będzie działała na naszą korzyść, nie powinniśmy więc odwlekać decyzji o zakupie, jeżeli widzimy, że to już ten moment.

Kotleciarki są bardzo użytecznymi narzędziami w branżach, w których zachodzi potrzeba obróbki i porcjowania mięsa. Dzięki wykorzystaniu maszyny jesteśmy w stanie nie tylko przyspieszyć, ale także standaryzować cały proces, co przekłada się na nasze zyski.

undefined

Print Friendly, PDF & Email

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz