Pyszny przepis

Dlaczego warto jeść kurczaka?

Dlaczego warto jeść kurczaka?

kurczak kukurydziany
Mimo, że wydaje nam się, że polska kuchnia to głównie schabowy, mielony oraz nóżki w galarecie nie zawsze tak było. Jeszcze przed wojną na stołach królował drób i dziczyzna, a wieprzowina zarezerwowana była dla tych bogatszych. Po wojnie rząd postawił na rozwój hodowli świń i promocję tego niezbyt w gruncie rzeczy, zdrowego mięsa. Moim zdaniem warto wrócić do korzeni i w ramach polepszania swojego zdrowia i samopoczucia wprowadzić do codziennych posiłków więcej drobiu. A szczególnie polecam kurczaka.

Co jest dobrego w kurczaku?

Kurczak jest przede wszystkim mięsem chudym. W diecie oczywiście tłuszcze są nam niezbędne chociażby do przyswajania witamin z grupy B, D oraz A, ale szukajmy tych dobrych tłuszczy. Wieprzowina niestety zawiera najczęściej zbyt duży odsetek tłuszczy, które nam nie służą. Kurczak przy niskiej zawartości tłuszczu zawiera również wszystkie niezbędne nam w diecie aminokwasy. Jest lekkostrawny i dzięki temu polecany jest w karmieniu małych dzieci, przy rozszerzaniu ich diety, prawie od samego początku. Polecany jest też osobom, które borykają się z przewlekłymi chorobami nerek, żołądka, jelit czy wątroby. Starszym osobom, które już wymagają dodatkowej opieki łatwiej jest takie mięso pogryźć. Dodatkowo drób uważany jest za mięso mało uczulające, a więc zalecane alergikom.

Dieta a kurczak

Kurczaka można wprowadzić do diety maluszka w 7 lub 8 miesiącu życia, kiedy już pojawiły się pierwsze zęby. Przez pierwsze 6 miesięcy życia niemowlę powinno być karmione wyłącznie mlekiem mamy, natomiast po tym okresie można zacząć rozszerzać jego posiłki o nowe smaki i konsystencję. Delikatny kurczak jest tańszy od równie polecanego królika, a przy tym daje duże pole do popisu. Na początku oczywiście powinno być to mięso gotowane lub przygotowane na parze i stanowić element jednego posiłku dziennie. Drób od innych mięs różni się tym, że zawiera mniej włókien mięśniowych, więc trawi się szybciej, nie zalega w żołądku i nie podrażnia go.

Jeśli chodzi o diety odchudzające to kurczak obok ryb działa cuda. Jest najchudszym z mięs i dostarcza wszystkich aminokwasów. Można go gotować, piec, gotować na parze lub w ostatnio bardzo modnym wolnowarze. Mielonym mięsem z kurczaka można zastąpić wieprzowinę w gołąbkach czy zrobić pulpeciki. Oczywiście przez brak tłuszczu jest nieco suchsze, ale i temu można zaradzić. Może się wydawać, że jego smak jest nieco jałowy, ale z drugiej strony zależy to wyłącznie od tego jak go przyprawimy. Zioła i przyprawy są bardzo polecane w dietach odchudzających, ponieważ zmniejszają apetyty, przyspieszają metabolizm a także po jedzeniu jesteśmy bardziej syci. Aby mięso nabrało wyrazistego smaku polecam na przykład zamarynować je na noc w oliwie i ziołach, a następnie ugotować na parze lub grillować. Gwarantuję, że zmienicie zdanie o kurczaku.

Sportowcy bardzo doceniają właściwości mięsa kurczaka. Szczególnie cenią je za wysoką zawartość białka, które jest przecież podstawowym budulcem mięśni. Spożywając inne produkty bogate w białko narażają się na dostarczanie organizmowi niepotrzebnych tłuszczy trans, które obciążają układ krwionośny i trawienny. Kurczak zawiera dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, a w 100 gramach piersi z kurczaka znajdziemy tylko 100 kcal i 1,5 g. tłuszczu.

Jakiego kurczaka wybierać?

Media serwują nam kolejne doniesienia o mięsie zwierząt karmionych paszami GMO lub trzymanych w nieodpowiednich warunkach Również kwestia stosowania antybiotyków w przemysłowej hodowli zwierząt jest ciągłe otwarta i nagłaśniana. Czasem nie wiemy co wybrać.

Prawda jest taka, że aktualnie w Polce jako kraju Unii Europejskiej obowiązuje absolutny zakaz wykorzystywania antybiotyków w hodowli, poza przypadkami kiedy jest to konieczne. Jeśli jednak ktoś ma wątpliwości zawsze warto jednak dokładnie czytać etykiety na kupowanym mięsie i zapoznać się z odpowiednimi certyfikatami. Bezpieczniej jest więc kupować produkty w opakowaniu tak, by mieć wgląd w etykietę.

Również dobrobyt zwierząt powinien leżeć nam na sercu. Mając do wyboru nieco droższego kurczaka zagrodowego lub ekologicznego a zwykłego nie zdecyduję się na tego ostatniego. Do tego wole też kupić kurczaka w całości, niż porcjowanego ponieważ to się zwyczajnie bardziej opłaca, a mam pewność, że całe mięso będzie świeże. Ostatnio pojawił się na rynku kurczak karmiony paszą na bazie kukurydzy. Ma przyjemny złocisty kolor i idealnie nadaje się do pieczenia. Niewykorzystane kawałki mięsa pakuje i mrożę, a czas przechowywania wydłuża się nawet do 18 miesięcy. Wtedy zawsze wiemy, że w zamrażalniku zawsze czeka na popisowe danie porcja kurczaka.

Print Friendly

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz