Pyszny przepis

Formy do pieczenia. Która najlepsza?

Formy do pieczenia. Która najlepsza?

Pyszne ciasta i inne potrawy pieczone w piekarniku wymagają dobrego naczynia. Obecny rynek dostarcza nam przynajmniej kilka typów form do pieczenia. Najpopularniejsze są: formy ceramiczne, formy szklane, formy metalowe (teflonowe lub nie) oraz silikonowe. Którą wybrać i dlaczego?

Formy ceramiczne

Największym atutem form ceramicznych zdecydowanie jest ich piękny wygląd. Upieczone ciasto możemy zaserwować od razu w formie, która będzie dodatkową ozdobą wypieku. Nie trzeba się martwić, że tak jak w przypadku formy silikonowej lub teflonowej uszkodzimy powierzchnię formy, ponieważ z powodzeniem można w niej kroić. Utrzymanie takiej formy w czystości również należy do zadań łatwych i przyjemnych – raczej nie zdarzy się, że do formy coś się przyczepi czy przypali na tyle, że trzeba będzie ją dokładnie szorować. To ogromna zaleta ceramicznych naczyń. Ceramiczna forma posłuży do innych zadań – upieczesz w niej nie tylko ciasto, ale i zapiekankę, a w innych okolicznościach możesz jej również użyć do podania owoców, surówek, pasztetu itd. Ten typ formy nie przesiąka zapachem!

Formy szklane

Formy szklane są bardzo podobne do form ceramicznych – największą różnicą jest transparentność szklanej formy w stosunku do raczej jednolitych barw form ceramicznych. Podobnie jak w przypadku formy ceramicznej, również i forma szklana wygląda ciekawie, atrakcyjnie, można serwować w niej przygotowywane dania. Warto dodać, że formy szklanej możemy też używać w zamrażarce, np. do przygotowywania lodowych deserów. Formy szklane i ceramiczne potrzebują nieco więcej czasu aby się nagrzać, jednak zdecydowanie dłużej utrzymują wysoką temperaturę. Ten typ formy nie przesiąka zapachem!

Formy metalowe

To najbardziej tradycyjne i najczęściej nadal spotykane formy w polskich domach. Mogą być pokryte warstwą teflonu lub nie. Formy metalowe mają to do siebie, że materiał lubi do nich przywierać – blachy takie trzeba więc smarować tłuszczem i oprószać bułką tartą lub mąką albo piec w  formie wyłożonej papierem do pieczenia. Formy pokryte teflonem kategorycznie nie mogą być używane w kontakcie  z ostrym narzędziem – może dojść do zarysowania powierzchni, a zarysowana powierzchnia wiąże się z przywieraniem i rdzewieniem blachy.

Formy metalowe bardzo szybko się nagrzewają, ale i szybko robią się chłodne po wyjęciu z piekarnika. Jest bardzo dużo typów form metalowych – dopasujemy je do praktycznie każdej potrawy pieczonej w piekarniku.

Formy silikonowe

Formy silikonowe są coraz popularniejsze. Są wielokolorowe i mogą służyć w różnych temperaturach – od około -40 stopni do nawet 230! Są więc bardzo wytrzymałe i wygodne w użyciu, a po pieczeniu można je wrzucić do zmywarki. Form silikonowych nie trzeba smarować ani wykładać papierem – nic do nich nie przywiera do tego stopnia by konieczne było szorowanie. Formy silikonowe w zależności od typu formy (na babkę, na tartę, zwykła prostokątna, tortownica) mogą się pod naporem ciasta nieco wyginać, więc kształt ciasta może się zmienić. Jest jednak na to sposób – -stelaż kupowany razem z formą silikonową.

Formy papierowe

Formy papierowe są raczej (z założenia) jednorazowymi naczyniami. Z reguły używane są raczej w piekarniach i cukierniach, ale można z powodzeniem używa ich również w domu. Zapewne piekłyście w nich babeczki?:) Są też i duże, na ciasto. Są wygodne bo po upieczeniu można je od razu wyrzucić. Problemem jest ich trudna dostępność, nieproporcjonalna cena i estetyka, która pozostawia wiele do życzenia.

Która najlepsza?

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Każda forma będzie miała swoje wady i zalety. Nasz sposób? Miej po jednej każdego rodzaju, a jeśli bardzo lubisz piec – miej ich po prostu wiele:)

Print Friendly

, , , ,

Przeczytaj poprzedni wpis:
lemoniada przepis
Jabłkowa lemoniada przepis

Jabłkowa lemoniada przepis bardzo stary i użyty mnóstwo razy. Świeża lemoniada z polskich jabłek świetnie ugasi pragnienie w letnie dni....

ciasteczka z kawałkami czekolady
Przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady

Pyszne, kruche ciastka nadziewane czekoladą? Mając nasz przepis na ciasteczka upieczesz smaczny deser, którym zachwycą się nawet najbardziej wymagające łasuchy....

Zamknij