Pyszny przepis

Gotuj zdrowo!

Gotuj zdrowo!

garnek

Coraz częściej zwracamy uwagę nie tylko na to, co jemy, ale i w jaki sposób przygotowujemy posiłki. Chcemy, żeby potrawy były pełnowartościowe i zachowały swój prawdziwy smak i intensywny zapach. Mitem staje się przekonanie, że zdrowe jedzenie jest jałowe i bez aromatu. Można z powodzeniem gotować zdrowo i aromatycznie, a pomóc w tym może garnek do gotowania na parze.

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze pozwala przygotowywać smaczne posiłki w szybki i zdrowy sposób. Nie dodając tłuszczu do przygotowywania potraw unikamy zbędnych kalorii i skracamy czas potrzebny do podania posiłku. Poza tym zachowujemy wartości odżywcze produktów, które zyskują nawet o połowę więcej witamin i soli mineralnych niż te gotowane tradycyjnie.

W gotowaniu na parze istotne jest umiejętne używanie przypraw. Warto korzystać ze świeżych ziół, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Mięsa i ryby najczęściej doprawia się kilka godzin przed gotowaniem, aby nabrały smaku przypraw. Można je też marynować w lodówce, np. przez noc.

Z mięs najlepsze do gotowania na parze jest białe mięso drobiowe, warto też gotować w ten sposób delikatne mięso ryb. Jeśli mięso i warzywa pokroimy na mniejsze kawałki, to dodatkowo skrócimy czas gotowania.

Garnki do gotowania na parze

Garnek na parze to bardzo nowoczesny sprzęt, często o ciekawym designie. Coraz częściej możemy go znaleźć wśród podstawowych sprzętów, które goszczą w naszych kuchniach. Jest doskonałym prezentem dla osób rozpoczynających samodzielne życie.

Komplet garnków składa się najczęściej z trzech elementów – garnka na wodę, specjalnego sitka na potrawy i pokrywki.  Posiada jeden lub kilka poziomów służących do parowania produktów. Jeśli zaopatrzymy się w wysokiej jakości garnek do gotowania na parze, to będziemy mieć gwarancję, że para wodna z niego się nie wydostanie i nie będzie się skraplała na kuchenkę.

Dzięki temu, że garnek składa się z kilku pojemników, możemy w nim gotować jednocześnie mięso, ryż lub kaszę i warzywa. Produkty, które gotują się najdłużej wkładamy na najniższy poziom, a te, które gotują się krócej, dokładamy na wyższe poziomy. W górnym pojemniku potrawa gotuje się wolniej niż na niższych poziomach, które są bliżej do źródła ciepła.

Garnki mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, szkła żaroodpornego lub emaliowane. Każde tworzywo ma swoje zalety. Emalia da gwarancję przygotowania zdrowej potrawy, ponieważ jest kwasoodporna i nie pochłania zapachów ani smaków. Stal nierdzewna będzie dodatkowo niezwykle trwała i odporna na zarysowania. Szkło żaroodporne sprawdzi się również do duszenia i pieczenia potraw.

Garnek na parze nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek: gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i ceramicznych. Jeśli niewiele gotujemy lub nie mamy pewności, czy gotowanie na parze jest dla nas, to zacznijmy od zakupu wkładu do gotowania na parze. Dzięki niemu można wypróbować smak tak przyrządzonego mięsa, warzyw, kaszy lub ryżu.  Wkład do gotowania na parze pasuje do tradycyjnych garnków – wystarczy wybrać odpowiednią średnicę.

Print Friendly, PDF & Email

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz