Pyszny przepis

Jak rozpoznać świeże jajka

Jak rozpoznać świeże jajka

Jaja i ich zastosowanie
Jajka można przyrządzić na wiele sposobów, ale jest to także podstawa wielu innych potraw. Jajka nadają się do wypieku ciast, deserów, jako dodatek do różnego rodzaju panierek, do smażenia placków, naleśników oraz wielu innych pyszności.

Jakie jajka kupić?
Jednak żeby przyrządzić te wszystkie smakowitości trzeba najpierw kupić odpowiednie jajka. Na półkach sklepowych znajdziemy pewnie całe mnóstwo jaj, ale jakie wybrać? Nie od dziś wiadomo, że jajka od kur z wolnego chowu uchodzą za najlepsze. Chodzi o to, że dieta kur z wolnego wybiegu bogata jest w różne mikro- i makroelementy, a te z klatki często nie mają możliwości spróbować czegoś innego niż gotowa pasza.

świeże jaja

świeże jajka

Różnorodność jaj
Każdy ptak składa jaja i większość z tych jaj nadaje się do spożycia. W kuchni polskiej najpopularniejsze są jednak jaja kurze, ale używa się też kaczych przepiórczych, czy od perliczek. No ale jak rozpoznać świeże jajko?

Zastosuj kilka tricków
W zasadzie na pierwszy rzut oka nie widać, czy jajko jest świeże, czy też nie. Wiemy natomiast, że należy je przechowywać w lodówce. Nie kupuj więc jajek, które nie są przechowywane w ciepłym miejscu.

Świeże jajo po potrząśnięciu nie powinno chlupotać, ani wydawać żadnych dźwięków.

Można też zastosować mały trick i wrzucić jajko do osolonej wody. Jeżeli wypłynie – jajko jest stare i nieświeże, a jeżeli opada na dno jest to oznaka, że kura je zniosła całkiem niedawno.

Po rozbiciu świeżość jaja można już łatwo ocenić. Rzadkie biało oznacza niestety, że jajko nie nadaje się niestety do spożycia. Powinno być ono gęste i przylegać do żółtka. Niestety kolor żółtka nie zawsze świadczy o jego świeżości.

Ważny jest także zapach. Jeśli jajo wydziela trudny do wytrzymania zapach, lepiej je wyrzuć, gdyż jest to tak zwany zbuk.

Print Friendly

, , , , ,