
Azjatycki rosół przepis na bulion tajski
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Porcje
- 2
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Azjatycki rosół przepis na bulion tajski - Składniki:
- odrobina oleju do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 świeże szalotki
- Kilka ząbków czosnku
- natka pietruszki
- makaron pełnoziarnisty lub ryżowy
- 200 g fileta z łososia
- 200 g krewetek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- bulion warzywny
- 2 gałązki trawy cytrynowej
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1 papryczka chili
- odrobina kłącza imbiru
Sposób przygotowania
- 1. Obierz krewetki z pancerzy, ale pancerzy nie wyrzucaj. Oczyść krewetki i opłucz je w zimnej wodzie. Podobnie z filetem z łososia - umyj, oczyść, osusz. Pokrój go w kostkę.
- 2. Na patelni podgrzej olej - wrzuć na rozgrzany tłuszcz pancerze z krewetek - podsmaż. Pokrój szalotki i dorzuć na patelnię. Dodaj czosnek i imbir pokrojone w plastry. Podsmażaj - zalej przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dodaj sos rybny, sos sojowy.
- 3. Ponacinaj nożem gałązki trawy cytrynowej wrzuć do bulionu i gotuj około 25 minut.
- 4. Odcedź płyn i przelej z powrotem do garnka. Dodaj posiekaną chili, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, krewetki, łososia. Gotuj około 8 minut. Na koniec dodaj ulubiony makaron, natkę pietruszki, kolendrę:) Smacznego!
- Porcji : 2
- Gotowe w 60 Minut
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena