Pyszny przepis

Grecka Musaka przepis z bakłażanem

Grecka Musaka przepis z bakłażanem

Grecka Musaka przepis z bakłażanem

Grecja to kraina niesamowitych smaków. Dziś zapraszamy was na smaczną wędrówkę po tej śródziemnomorskiej kulinarnej stolicy świata. Przygotowaliśmy greckie danie – musaka przepis bardzo prosty, choć wymagający!

Musaka czy raczej Moussaka jest tradycyjnym daniem greckim. Grecy słyną z wykorzystywania do przygotowywania potraw tradycyjnych produktów lokalnych i trzeba przyznać robią to z najwyższym kunsztem.

Musaka to swego rodzaju zapiekanka, która łączy w sobie wiele konsystencji – ciągnący topiący się ser, pyszne chrupiące mięso mielone i rozpływające się w ustach bakłażany a do tego wszystkiego zdecydowanie wyczuwalna korzenna nuta, którą zawdzięczamy gałce muszkatołowej  w sosie beszamelowym. Musaka to danie które mogą przygotować tylko wymagający od siebie kucharze – wymaga bowiem sporej dawki cierpliwości:)

Z naszym przepisem przygotowanie pysznej musaki będzie banalnie proste! Wystarczy tylko odrobina chęci, świeże mięso i warzywa oraz magia kuchni greckiej! Przysmak gotowy:)

Print Friendly, PDF & Email

Ocena przepisu

  • (0 /5)
  • (0 Ocen)

Podobne przepisy