Pyszny przepis

Placek po węgiersku przepis z gulaszem

Placek po węgiersku przepis z gulaszem

Placek po węgiersku przepis z gulaszem

Placek i gulasz to sprawdzona klasyka. Wypróbuj placek po węgiersku przepis i skosztuj tego popularnego i bardzo smacznego dania. Ziemniaczany placek i mięsny gulasz naszpikowany warzywami to doskonała potrawa. Wbrew pozorom placek wcale nie pochodzi z Węgier. Mało tego, jest tam praktycznie nieznany. Furorę robi zaś w Polsce i w sąsiadujących z Węgrami krajach. Z węgierskiej kuchni placek zaczerpnął z pewnością dużą ilość papryki mielonej. Wiele osób dodaje do gulaszu paprykę pepperoni, ale jest ona bardzo ostra i wywołuje efekt „ziania ogniem”, dlatego rezygnuję z niej na rzecz szczypty chili. Dzięki temu zyskujemy pikantny posmak, ale bez palenia w gardle 🙂 Nie zapominajmy też o kleksie śmietany, bez tego placek po węgiersku to już nie to samo.

Print Friendly, PDF & Email

Ocena przepisu

  • (0 /5)
  • (0 Ocen)

Podobne przepisy