Pyszny przepis

Różne odsłony zupy – którą lubisz najbardziej?

Różne odsłony zupy – którą lubisz najbardziej?

różne odsłony zupy

Zupa to bardzo popularne danie, które każdy bardzo dobrze zna. Istnieje wiele pysznych rodzajów polskich zup, ale coraz chętniej – w ramach urozmaicenia – sięgamy także po zupy będące tradycyjnymi potrawami innych krajów. Pojęcie „zupa” jest bardzo szerokie, dlatego warto przyjrzeć się temu tematowi bliżej. Czym jest zupa? Jakie są jej rodzaje? Jak serwować zupę? Sprawdźmy!

Czym jest zupa?

Każdy zapewne doskonale to wie, ale warto zacząć od samego początku. Zupa jest daniem przygotowywanym najczęściej na wywarze – może to być wywar z kości, mięsa, warzyw czy owoców. Podczas gotowania do wody uwalniane są składniki odżywcze znajdujące się w konkretnych produktach. Dzięki gotowaniu zupa zyskuje odpowiedni smak, aromat i kolor. Ale zupa niejedno ma imię – możemy wyróżnić bardzo wiele rodzajów zup.

Niezależnie od tego, co jest głównym składnikiem zupy, może ona mieć konsystencję płynną, półpłynną bądź kremową (najbardziej gęstą). Może być też zagęszczana (np. mąką czy śmietaną) lub czysta. Dodatkowo warto wiedzieć, że choć zupa dość jednoznacznie kojarzy się z daniem gorącym, istnieje wiele rodzajów zup celowo serwowanych na zimno.

Najpopularniejsze zupy

Do zdecydowanie najbardziej popularnych i najczęściej przyrządzanych w Polsce zup należą m.in. rosół, zupa ogórkowa, pomidorowa, grzybowa, grochowa, kapuśniak, barszcz biały i czerwony, krupnik, zupa rybna, jarzynowa. Oczywiście mówiąc o polskich zupach, nie można wspomnieć o czerninie, czyli tzw. czarnej polewce. Obecnie jest raczej rzadkością, dawniej natomiast podawana była np. z makaronem, kluskami czy ziemniakami.

Zupę można przygotować tak naprawdę z niemal każdego produktu, dlatego coraz większą popularność zyskują również takie zupy jak np. zupa gulaszowa, cebulowa czy czosnkowa. Lubimy zupy za to, że doskonale rozgrzewają w jesienne i zimowe dni, są pożywne, a do tego aromantyczne i świetnie nawadniają organizm.

Zupa na zimno

Dużą popularnością, szczególnie w okresie letnim, gdy piekielne upały nie odpuszczają, cieszą się chłodniki. Jednym z najbardziej znanych jest oczywiście chłodnik litewski (jest on tradycyjną potrawą nie tylko kuchni litewskiej, bo także polskiej). Ponadto ciekawą propozycją jest np. słynne gazpacho, czyli chłodnik wywodzący się z kuchni hiszpańskiej. Jak sama nazwa wskazuje, chłodnik serwuje się na chłodno. Z powodzeniem można przygotować też różne odmiany zup owocowych na zimno.

Dodatki do zupy

Dodatki do zupy można wybierać wedle własnych upodobań smakowych. Najpopularniejszymi dodatkami są ziemniaki, kasza, makaron, ryż, kluseczki, lane ciasto, grzanki, uszka. Mają one za zadanie uczynić zupę bardziej treściwą. Różne rodzaje zup można też serwować z dodatkiem jajka, gotowanego mięsa, boczku czy kiełbasy.

Gotowe zupy

Obecnie, jeśli nie mamy czasu na to, by gotować zupę od podstaw, możemy zakupić w sklepach gotowe zupy, np. w puszcze lub w proszku. Ich przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Taka skondensowana zupa nie zajmuje wiele miejsca, ma zazwyczaj długi termin przydatności do spożycia, dlatego można ją z powodzeniem przechowywać na „czarną godzinę”.

Zupy egzotyczne

Każdy kraj ma swoje własne tradycje kulinarne. W wielu kuchniach azjatyckich królują np. zupy na wywarze rybnym lub/i z owocami morza (ciekawą propozycją jest zupa kokosowa z krewetkami, na którą przepis znajduje się tutaj). Mogą one występować w wielu różnych odsłonach – pikantne, słodko-kwaśne, ostro-kwaśne lub słodkie. Naprawdę jest w czym wybierać, dlatego nie warto zamykać się na kilka dobrze znanych nam zup. Poszerzanie kulinarnych horyzontów może okazać się bardzo smaczną przygodą!

Print Friendly, PDF & Email

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz