Pyszny przepis

Słodycze bezglutenowe

Słodycze bezglutenowe

W obecnym czasie coraz częściej słyszy się o ogarniającej świat modzie na produkty bez glutenu. Wielu z nas ceni sobie żywność pozbawiona tego składnika, który dla niektórych osób – zwłaszcza alergików – okazuje się zresztą być bardzo niebezpieczny. Glutenu w diecie muszą unikać przede wszystkim dzieci oraz osoby dorosłe, które chorują na celiakię, a także mają problemy z tarczycą. Produktów zawierających gluten pod żadnym pozorem nie powinny również spożywać osoby notorycznie cierpiące na różne uczulenia lub wysypki skórne. Czy to jednak jest równoznaczne z tym, że osoby uczulone na gluten zmuszone są zrezygnować z różnych kulinarnych przyjemności, także z jedzenia słodyczy?

Gluten w słodyczach – czy można go uniknąć?

Niestety, gluten występuje w bardzo wielu produktach żywnościowych, w tym również w słodyczach, szczególnie uwielbianych przez najmłodszych. Na szczęście, nie oznacza to, że bezglutenowcy muszą koniecznie rezygnować ze spożywania słodyczy. Wystarczy bowiem, że zapoznają się oni z listą bezpiecznych produktów, których spożycie nie będzie wiązało się u nich z występowaniem żadnych niepokojących dolegliwości.

Zanim kupisz, koniecznie sprawdź etykietę!

Produkty bezglutenowe z reguły umieszcza się na specjalnie przeznaczonych do tego półkach w sklepie. Jeśli zatem zamierzasz kupić tego rodzaju żywność, koniecznie udaj się właśnie w tę stronę. Nim jednak dokonasz zakupu, zwróć uwagę na etykietę, gdzie powinny znaleźć się rozmaite dane na temat zawartych w danym produkcie alergenów. Od producentów wymaga się w tym zakresie, aby tego typu informacje przedstawiali w bardzo wyrazistej formie, stosując na przykład pogrubienia lub podkreślenia w tekście. Osoby stosujące dietę bezglutenową powinny w szczególności wziąć sobie do serca takie informacje, jak „produkt zawiera gluten”, „na terenie zakładu stosuje się surowce glutenowe” itp. Produkty bezglutenowe, w tym słodycze zazwyczaj oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa.

Cukierki bez glutenu

Na polskim rynku dostępnych jest mnóstwo cukierków oraz innych drobnych słodyczy nie zawierających tego składnika. Dobrze jest kupować tego rodzaju produkty w tzw. opakowaniach zbiorczych, na których z łatwością możemy prześledzić skład danego produktu. Także cukierki kupowane na wagę powinny posiadać na swoim zbiorczym opakowaniu informacje o zawieraniu bądź nie glutenu, w tym wypadku jednak relatywnie trudniej jest trafić na tego rodzaju dane, dlatego bezglutenowcom zaleca się raczej zakup słodyczy w zbiorczych opakowaniach. Wśród polecanych marek można wymienić na przykład Zozole, ŚmiejŻelki, gumy Mamba, batony Bounty i Snickers, cukierki Krówki itp.

Czekolady dla bezglutenowców

Także miłośnicy czekolady borykający się z problemem uczulenia na gluten w polskich sklepach z pewnością znajdą coś dla siebie. W szczególności powinni oni wybierać produkty marki Goplana, a to ze względu na fakt, iż producent ten wykazuje się szczególną dbałością o umieszczanie na opakowaniach swoich produktów oznaczeń towarów bezglutenowych. Oczywiście, nie wszystkie czekolady wypuszczane na rynek przez Goplanę są bezglutenowe. Zasadniczo to tylko wybranych smaków, takich jak czekolada mleczna, toffi oraz gorzka. Właściwych informacji trzeba szukać na opakowaniu (odnosi się to również do czekolad innych marek (np. Alpen Gold, Lind. Milka). Wśród zagranicznych producentów czekolady bez glutenu warto wspomnieć również o markach takich jak Hachez i Niederegger. To renomowani producenci, którzy z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednemu łasuchowi 🙂

Desery bez glutenu

Specjalnie z myślą o bezglutenowcach przygotowano też bogatą ofertę deserów, w tym owocowych galaretek, lodów śmietankowych oraz czekoladowego founde. Właściwe informacje znajdziemy na etykietach poszczególnych produktów.

Print Friendly, PDF & Email

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz