Pyszny przepis

Zupa wyszła za słona?

Sprawdź jak ją uratować!

Sposoby na przesoloną zupę

Każdej pani domu (a i panu pewnie też) zdarzyło się choć raz przesolić zupę czy jakąkolwiek inną potrawę. Czy taka zupa musi być od razu spisana na straty?! Nie! Już nasze pra pra babcie wiedziały, że (prawie) wszystko da się uratować, trzeba tylko wiedzieć w jaki sposób. Prezentujemy najbardziej znane sposoby ratowania przesolonych dań – nie będziemy Wam życzyć, aby się przydały, ale jeśli już zdarzy się Wam przesolić… skorzystajcie:)

Sposoby na lekko przesoloną zupę

Jeśli źle wymierzyłaś/eś proporcje – to nie będzie tragedii, zupa jest tylko lekko przesolona. Wystarczy dodać do niej nieco śmietany lub mleka. Możesz też dodać odrobinę wody (nie za dużo, bo zupa będzie wtedy bardziej bez smaku niż za słona) i dosypać świeżych ziół, przypraw.  Innym sposobem jest wrzucenie do wody dwóch białek jaja kurzego (oczywiście surowych) i ugotowanie ich – białko wciągnie nadmiar soli, a ty po wszystkim wyłowisz je z zupy.

Sposoby na średnio przesoloną zupę

przesolona zupa

przesolona zupa

Jeśli w twojej zupie mocno czuć zbyt słony smak, obierz 1 dużego lub dwa średnie ziemniaki i wrzuć na 10-15 minut do zupy. W tym czasie ziemniak wchłonie bardzo dużą ilość soli – nie zjadaj go jednak, najlepiej wyrzuć – będzie przecież słony:)

Sposób na mocno przesoloną zupę

Ten sposób graniczy z pewnym marnotrawstwem, ale coś kosztem czegoś. Aby uratować mocno przesoloną zupę należy odlać jej część, np. 1/3 i dolać gorącej wody. Zupę trzeba czymś uzupełnić – do większości zup nadają się pomidory w formie przecieru lub siekane z puszki. Wtedy zamiast zwykłej warzywnej zupy czy też krupniku będziemy mieć pomidorową warzywową i pomidorowy krupnik – zupa na pewno będzie pyszna. Należy jednak pamiętać, aby do ratowanej zupy z której odlewamy część, dodać przyprawy (ale już bez soli) by zupa nadal miała konkretny smak i charakter!

Najlepiej jednak nie przesadzać z solą i jeśli nie trzeba – nie używać jej wcale:)

Print Friendly

, , , , , ,

Przeczytaj poprzedni wpis:
lemoniada przepis
Jabłkowa lemoniada przepis

Jabłkowa lemoniada przepis bardzo stary i użyty mnóstwo razy. Świeża lemoniada z polskich jabłek świetnie ugasi pragnienie w letnie dni....

ciasteczka z kawałkami czekolady
Przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady

Pyszne, kruche ciastka nadziewane czekoladą? Mając nasz przepis na ciasteczka upieczesz smaczny deser, którym zachwycą się nawet najbardziej wymagające łasuchy....

Zamknij