Pyszny przepis

Zupa jak u mamy? Podpowiadamy jak przygotować pyszne zupy

Zupa jak u mamy? Podpowiadamy jak przygotować pyszne zupy

zupy jak u mamy
Chociaż zupy stanowią nieodłączny element każdego dania obiadowego, przez jakiś czas były bagatelizowane. Obecnie wracają do łask, pozwalając zaspokoić głód i dając jednocześnie dużą przyjemność podniebieniu. Ze szczególnym sentymentem wielu Polaków powraca do smaków dzieciństwa, dlatego obiady domowe zamawiane w Warszawie oraz innych miastach zwykle obejmują także zupy. Jeśli chcesz poczuć się jak u mamy, wcale nie musisz jeść na mieście. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na domowe zupy.

 

Zupa to niepozorne danie, którego spożywanie wiąże się z wieloma zaletami. Doskonale zaspokajają głód, stanowiąc przy tym potężny zastrzyk cennych składników odżywczych. Świetnie sprawdzają się zarówno latem, jak i zimą – w upalne dni chłodnik daje przyjemne orzeźwienie, zaś zimą gorąca i gęsta zupa przyjemnie rozgrzewa.

Przepisy na łatwe w przygotowaniu zupy

Jeżeli często zamawiasz obiady domowe w Warszawie, spróbuj samodzielnie przygotować zupy we własnym domu. To naprawdę nic skomplikowanego – nie musisz posiadać żadnego doświadczenia kulinarnego. Wystarczy, że skorzystasz z kilku poniższych przepisów.

  • Zupa ogórkowa

Delikatnie kwaskowata i wyrazista w smaku. Może być przyrządzona w klasycznej wersji – ze śmietaną lub w wersji fit – z kaszą orkiszową. W wariancie dla wegetarian, bulion drobiowy można zastąpić bulionem warzywnym.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego (lub warzywnego)
  • 3 ogórki kiszone oraz 1/2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • kawałek pietruszki i korzenia selera
  • 1 mały por
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy i 2-3 ziarenka ziela angielskiego.

Na oliwie zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pokrojonego pora i smaż. Po kilku minutach dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i startą marchewkę. Mieszaj co chwilę i smaż jeszcze przez 3-4 minuty. Dodaj startą pietruszkę oraz seler. Za chwilę dodaj kaszę, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz świeżo mielony pieprz. Wlej gorący bulion i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut – aż kasza będzie miękka. Pod koniec dodaj starte ogórki kiszone z zalewą. Gotuj pod przykryciem jeszcze 15 minut.

  • Zupa szpinakowa

To doskonały sposób na to, aby „przemycić” szpinak. W wersji standardowej przyrządzana z dodatkiem śmietanki 18%, może być także przygotowana w wersji fit, np. z chudym mlekiem.

Składniki:

  • 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 g rozmrożonego szpinaku
  • 300 g ziemniaków
  • 125 ml śmietanki 18% (z kartonika) lub 250 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Na maśle i oliwie zeszklij pokrojoną na drobne kawałki cebulę. Białą część pora przekrój wzdłuż i pokrój na plasterki. Wrzuć do garnka z cebulą, posól do smaku i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez 1-2 minuty. Wlej gorący bulion, gotując go na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut – aż warzywa będą miękkie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, rozmrożony szpinak – wymieszaj i zagotuj przez chwilę. Po przestygnięciu, zmiksuj składniki blenderem, dodając śmietanę lub mleko.

Podawaj z groszkiem ptysiowym, grzankami, itp.

Jeżeli jednak marzy Ci się powrót do bardziej klasycznych smaków, od czasu do czasu zamów obiady domowe w Warszawie serwowane przez najlepsze bistra w mieście.

Print Friendly, PDF & Email

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz