Pyszny przepis

Ciasta czekoladowe – pyszny deser dla dzieci i dorosłych!

Ciasta czekoladowe – pyszny deser dla dzieci i dorosłych!

ciasto czekoladowe

Ciasta czekoladowe cieszą się niesłabnącą popularnością. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Spośród przepisów można znaleźć zarówno błyskawiczne babki, jak i efektowne przekładane kremem torty! Poznaj pomysły na najlepsze ciasta czekoladowe!

Ciasto czekoladowe to świetny pomysł na poobiedni deser, spotkanie ze znajomymi czy podwieczorek. Ciasto czekoladowe można wzbogacić np. jogurtem naturalnym, świeżymi owocami takimi jak maliny czy truskawki, bakaliami oraz płatkami owsianymi. Co więcej, ciasto czekoladowe może być zdrową przekąską dzięki takim składnikom jak cukinia, dynia czy marchewka. Smak warzyw jest w nich kompletnie niewyczuwalny!

Ciasta czekoladowe – przepisy dla początkujących i profesjonalistów!

Ciasto czekoladowe może zrobić każdy. Do błyskawicznej babki czy murzynka wystarczy zaledwie masło, woda, cukier, kakao, mąka, jajka i proszek do pieczenia. To składniki, które często są w kuchni i by upiec czekoladowy deser nie trzeba robić specjalnych zakupów – ciasto można zrobić w każdej chwili! Gdy wypiek jest już gotowy można go polać polewą czekoladową. Polewa nada mu dodatkowo intensywnego, czekoladowego smaku.

Osoby, które chcą bardziej urozmaicić sobie deser mogą dodać do masy bakalie. Do ciasta czekoladowego idealnie nadają się rodzynki, orzechy włoskie czy żurawina. Szukasz przepisów na ciasta czekoladowe, którymi zaskoczysz najbliższych? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-czekoladowe i zainspiruj się!

Z czekoladą idealnie łączą się także niektóre owoce. Przykładem może być intensywnie czekoladowe ciasto ze śliwkami. To ciekawe urozmaicenie tradycyjnego, biszkoptowego placka ze śliwkami. Do masy warto dodać kawałki czekolady, podobnie jak na wierzch ciasta.

Świetnym pomysłem na przekąskę lub podwieczorek jest też migdałowe brownie z truskawkami. Do przygotowania spodu wystarczą herbatniki, masło i szczypta soli. Z kolei do ciasta – mąka, jajka, czekolada gorzka, mleczna, masło, cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia. Kruchy spód z ciasteczek świetnie smakuje z czekoladą. Dodatkowego aromatu dodają migdały. Truskawki ułożone na wierzchu nie tylko stanowią dekorację, ale są też orzeźwiającym, sezonowym dodatkiem!

Z ciasta czekoladowego z powodzeniem można również przygotować tort przekładany kremem czy musem o ulubionym smaku. Dorosłym, np. na przyjęcie ze znajomymi, do gustu może przypaść czekoladowy torcik z adwokatem. Biszkopt, przełożony kremem budyniowym z nutą adwokatu, jest lekki i delikatny. Może być dodatkowo nasączony, np. syropem, sokiem, kawą czy herbatą.

Print Friendly, PDF & Email
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz