Pyszny przepis

Dlaczego warto wybrać patelnię teflonową?

Dlaczego warto wybrać patelnię teflonową?

patelnia teflonowa

Razem z m. in. garnkami i rondlami, patelnie są podstawowym elementem wyposażenia kuchni w każdym domu. W sklepach można znaleźć wiele rodzajów patelni, w tym ceramiczne, żeliwne, emaliowane oraz teflonowe. Niektóre mają specjalną powłokę nieprzywierającą, dzięki której potrawa nie przypali się. Są też patelnie do naleśników albo do grillowania. Tak duży wybór patelni na rynku może utrudnić zakupy, więc warto przeczytać poniższy poradnik. Zobacz, jaką patelnię warto kupić!

Jak wybrać patelnię?

Sekretem zawodowych kucharzy są nie tylko składniki najwyższej jakości. Niezbędny jest także świetny i niezawodny sprzęt kuchenny. Nie trzeba być jednak uznanym profesjonalistą, aby przyrządzać pyszne potrawy – wystarczy zaopatrzyć się w dobrą patelnię.

Rynkowa oferta patelni jest wyjątkowo duża. Do wyboru są naczynia teflonowe, emaliowane, ceramiczne lub granitowe, specjalne patelnie do naleśników oraz dla wielbicieli grillowania. Przede wszystkim trzeba zastanowić się, jakie mamy wymagania i do jakiego rodzaju dań będziemy wykorzystywać naszą patelnię. Podczas poszukiwania idealnej patelni najważniejszą kwestią powinien być materiał, z którego ją wykonano. Liczy się także rodzaj powłoki, która powinna być nieprzywierająca (tzw. powłoka non-stick) oraz bezpieczeństwo dla środowiska i naszego zdrowia. Do tego dochodzi kwestia czyszczenia naczynia, bo konserwacja i mycie nie powinno być trudne i czasochłonne. Z poniższych akapitów dowiesz się, jaką patelnię wybrać oraz czym charakteryzują niektóre jej rodzaje.

Patelnia teflonowa

Patelnia teflonowa to najczęściej wybierany typ patelni, bardzo często często znajdujący zastosowanie w kuchniach prywatnych i restauracjach. Można znaleźć rozmaite rodzaje patelni pokrytych teflonową powłoką, w tym:

  1. do smażenia naleśników,
  2. woki,
  3. do jajek i placków.

Co sprawia, że teflonowa patelnia jest tak popularna? Decyduje o tym głównie cena, ponieważ zwykle jest tańsza od swoich ceramicznych lub tytanowych odpowiedników. Na takie naczynie może pozwolić sobie praktycznie każde gospodarstwo domowe. Rzecz jasna na rynku znaleźć można także droższe modele. Teflonowa patelnia jest odporna na działanie wysokich temperatur, ma gładką i nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu pozwala smażyć bez lub z niewielką ilością tłuszczu.

smażenie na patelni teflonowej

Smażenie bez tłuszczu

Patelnia teflonowa uznawana jest bardzo często za naczynie beztłuszczowe, ale warto wiedzieć, że smażenie bez żadnego dodawania tłuszczu nie jest najlepsze. Warto dodać choć minimalną ilość oleju (ewentualnie użyć rozpylacza). W ten sposób całkowicie wykluczysz ryzyko przypalenia potrawy, a powłoka będzie bezpieczna.

Podsumowanie

Nie tylko odpowiednia dieta, ale także naczynia, jakich używamy w swojej kuchni, mają wpływ na nasze zdrowie. Jeśli chodzi o przyrządzanie potraw obiadowych, zwłaszcza tych smażonych, trzeba nabyć wysokiej jakości patelnię. Doskonałą propozycją jest oferta sklepu Prymus AGD, w którym można znaleźć rozmaite modele, różniące się m. in. designem i materiałem wykonania.

Print Friendly, PDF & Email
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz