Pyszny przepis

Łosoś bez tajemnic – wszystko, co musisz wiedzieć

Łosoś bez tajemnic – wszystko, co musisz wiedzieć

łosoś bez tajemnicŁosoś jest rybą wchodzącą w skład wielu dań. Jego mięso ma bardzo charakterystyczny smak i komponuje się świetnie z różnymi dodatkami. Ryba ta skrywa jednak wiele tajemnic, które warto poznać przed rozpoczęciem gotowania. Co musisz wiedzieć o łososiu?

Łosoś, czyli źródło wielu składników odżywczych

Łosoś to ryba bogata w wiele składników niezbędnych do zachowania zdrowia. Mowa tu m.in. o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych, witaminie D czy selenie. Wszystko zależy jednak od tego, w jakich warunkach jest hodowana ryba. Najlepiej wybierać łososia ze sprawdzonych źródeł, by zachować cenne wartości odżywcze i zminimalizować ryzyko przyswojenia dodatków chemicznych.

Łosoś komponuje się świetnie z wieloma przyprawami

Łosoś to ryba o dość charakterystycznym smaku, która komponuje się świetnie z wieloma przyprawami. Mowa tu m.in. o majeranku, czosnku, słodkiej i ostrej papryce, pieprzu cayenne, bazylii czy ziołach prowansalskich. Co ciekawe, łososia można podawać także na słodko. Przepis na rybę w glazurze czy z dodatkiem sosów na bazie miodu lub syropu klonowego znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.

Łosoś wymaga uwagi

Łosoś ma to do siebie, że szybko wysycha. Trzeba zatem uważać podczas jego smażenia czy pieczenia. Warto regularnie kontrolować stan mięsa w trakcie przygotowywania, ustawiając dokładnie taką temperaturę, jaka została wskazana w przepisie. Propozycje na łososia w pieczonej i smażonej wersji znajdziesz tutaj: http://mowisalmon.pl/przepisy.

Łosoś dzieli się na kilka rodzajów

Na świecie istnieje kilka gatunków łososia, które różnią się od siebie smakiem, a czasem nawet dokładnym kolorem. Wyróżnia się ryby:

  • atlantyckie (norweskie, bałtyckie),
  • pacyficzne (japońskie, nerka, gorbusza, keta, czawycza, kiżucz).

W Polsce najczęściej używa się łososia atlantyckiego. Różnią się one od siebie wartościami odżywczymi, kalorycznością i smakiem. Świeża ryba dostępna w Polsce to zwykle łosoś atlantycki, a wędzona lub mrożona – pacyficzny.

Print Friendly, PDF & Email
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz