Wołowina to jeden z najczęściej kupowanych gatunków mięsa w naszym kraju. Uwielbiamy ją za jej kruchość i wspaniałą soczystość. Walory smakowe wołowiny zależą jednak przede wszystkim od tego, z jakiej części tuszy pochodzi dany kawałek mięsa. Sprawdźmy więc, jak wykorzystać poszczególne części w naszej kuchni.
Wołowina to mięso otrzymywane z dorosłego bydła. Charakteryzuje się czerwoną barwą, przez co też właśnie zyskało przydomek ”czerwonego mięsa”. Dawniej mięso wołowe nie należało do zbyt popularnych w Polsce. Z pewnością było tak za sprawą dość wysokich cen. Po dziś dzień zresztą dobrej klasy wołowina jest znacznie droższa niż wieprzowina i drób. Wynagradza to jednak jej wyjątkowy smak. Z mięsa wołowego powstają bowiem prawdziwe przysmaki, od hamburgerów, aż po steki. Jak dobrze przyrządzić wołowinę? Które jej części smakują najlepiej?
Właściwości i wartości odżywcze mięsa wołowego
Wpływ czerwonego mięsa na zdrowie jest obiektem wielu kontrowersji. Sporo mówi się bowiem zarówno o korzyściach, jak i szkodliwym działaniu. Warto więc poznać obie te strony. Jeśli chodzi o walory odżywcze, mięso wołowe jest doskonałym źródłem białka oraz składników mineralnych, w tym fosforu, cynku i żelaza. Dostarcza także witamin z grupy B — także witaminę B12, której organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie.
A co ze szkodliwym działaniem wołowiny? Rzeczywiście jest to realny problem, który dotyczy przede wszystkim mięsa wysoko przetworzonego. Przy takich wyrobach stosuje się bowiem mięso drugiej kategorii, do którego dodawane są także konserwanty i wypełniacze. Lepiej więc unikać takich produktów.
Jak przyrządzać mięso wołowe?
Mięso wołowe można przyrządzać naprawdę na wiele sposobów. Zrobimy z niego wspaniałe i soczyste steki, sycące burgery, rozgrzewające gulasze i lekkie przystawki na zimno. Sposób obróbki kulinarnej zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa. Niektóre części doskonale nadają się do grillowania i smażenia, inne natomiast najlepiej smakują duszone lub gotowane.
Wołowina jest dość wymagająca, jeśli chodzi o jej przyrządzanie. Trzeba być naprawdę czujnym, bo niestety w tym przypadku bardzo łatwo zepsuć nawet najpiękniejszy kawałek mięsa. Źle przygotowana, ”przeciągnięta” wołowina jest przeważnie gumowata. Jeśli zrobimy to jednak dobrze, będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
Z czym podawać wołowinę? To mięso lubi być głównym bohaterem dań. Dlatego też nie potrzebuje wcale wielu dodatków. Smażona świetnie smakuje przede wszystkim z warzywami korzeniowymi i pieczonymi ziemniakami. Przyrządzona po azjatycku idealnie komponuje się z ryżem lub. Do pieczeni natomiast warto przygotować sos i gotowane ziemniaki.
Najpopularniejsze części mięsa wołowego
Podział tuszy wołowej, pozwala wyodrębnić kilkanaście różnych rodzajów wołowiny. Każdy z nich charakteryzuje się nieco inną strukturą, miękkością i smakiem. Poszczególne rodzaje mięsa wołowego nadają się do przygotowania różnych dań, różnymi metodami. Nie będziemy wymieniać dziś jednak wszystkich tych części, a jedynie te, które uważane są za najsmaczniejsze i najpopularniejsze.
Polędwica wołowa — kawałek mięsa dla wytrawnych smakoszy
Polędwica wołowa to prawdziwy rarytas. Jest to najbardziej ceniony kawałek wołowiny, ponieważ mięso z tej części jest soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Z polędwicy przygotujemy fantastyczne steki — najlepiej oczywiście o małym lub średnim wysmażeniu. Dzięki temu, że jej struktura jest jednolita i nie ma żadnych błon i żyłek, wspaniale smakuje także na surowo. Z polędwicy przyrządzimy najlepsze carpaccio i tatara.
Żeberka i karkówka — idealne na letniego grilla
To bez wątpienia jedne z najchętniej kupowanych części tuszy wołowej. Zarówno żeberka, jak i karkówka, mają bardzo charakterystyczny smak i strukturę. Większość osób uwielbia je za miękkość i idealną tłustość, która potęguje doznania smakowe. Żeberka i karczek to części królujące na letnich grillach. Taki sposób przyrządzenia wydobywa z nich to, co najlepsze, szczególnie jeśli wcześniej zamarynujemy je w mieszance przypraw.
Łopatka i pręga — dla fanów dań jednogarnkowych
Łopatka, pręga, a także udziec i wcześniej już wspomniana karkówka, to części tuszy, z których przygotujemy rewelacyjne gulasze. Te rodzaje mięsa charakteryzują się bowiem idealną kruchością, a także tym, że ”oddają” daniu smak — oczywiście zachowując go też dla siebie.
Gdzie kupić dobrej jakości wołowinę?
W przypadku wołowiny wysoka jakość mięsa jest niezwykle ważna. Im będzie wyższa, tym mięso będzie smaczniejsze. Dlatego też kupujmy ją jedynie w sprawdzonych miejscach, w których sprowadza się towar jedynie od rzetelnych dostawców. Warto kupić na przykład mięso wołowe w sklepie online. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że było ono przechowywane w odpowiednich warunkach, a nie wystawione w ciągle otwieranej witrynie. Kupując polędwicę, łopatkę, czy szponder w sklepie online możemy też sporo zaoszczędzić, przy jednoczesnym utrzymaniu świetnej jakości.
Brak komentarzy.