Pyszny przepis

Miód rzepakowy cena – na co pomaga

Miód rzepakowy cena – na co pomaga

miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest uwielbiany ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze. Warto go wprowadzić na stałe do jadłospisu, by czerpać przyjemności smakowe, ale przede wszystkim dbać o zdrowie. Jakie zawiera właściwości miód rzepakowy?

Walory smakowe i odżywcze miodu rzepakowego

Na rynku jest dostępny sztuczny miód syntetyczny, który nie zawiera żadnych właściwości. Może być podobny do oryginalnego, dlatego należy rozpoznać miód rzepakowy produkowany przez pszczoły. Naturalny wyrób ulega procesowi krystalizacji, przybierając zgęstniałą konsystencję kremu. Miód rzepakowy ma subtelną woń, łagodny smak, gładką oraz kremową konsystencję. Zmienia kolor na bardzo jasny, niemal biały i jest bardzo delikatny.

Miód rzepakowy zawiera oprócz cukrów prostych: glukozy i fruktozy, magnez, potas, żelazo, bor, jak i witaminy: C, z grupy B oraz olejki eteryczne. Warto dodać produkt do codziennego menu jako dodatek do deserów oraz dań wytrawnych. Ten pyszny miód znakomicie sprawdza się w postaci kanapek. Dzieci uwielbiają produkt pszczeli, ale wolą go w postaci płynnej. Jeśli więc ma gęstą konsystencję, można go podgrzać w ciepłej temperaturze, unikając wrzątku.

Miód rzepakowy – właściwości

Smaczny miód rzepakowy wspiera układ odpornościowy, dlatego warto go spożywać przez cały rok, a w szczególności w sezonie wzmożonych zachorowań na infekcje. Stosowanie profilaktyczne, wzmocni organizm, chroniąc przed przeziębieniami. Miód rzepakowy poleca się przy zapobieganiu chorób układu sercowo-naczyniowego. Pszczeli produkt, jaki oferuje spiżarnia u Michała, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca, wątroby, nerek, pęcherza i cewki moczowej.

Miód rzepakowy wykazuje działanie przeciwzakaźne i antybakteryjne, zmniejszając odczyn zapalny, co przyspiesza gojenie ran. Naturalny produkt łagodzi również objawy menopauzy. Miód jest zalecany osobom po przejściach zdrowotnych, gdyż ma możliwości regeneracyjne organizmu. Lecznicze właściwości miodu rzepakowego sprawiają, że warto wyrób pszczeli stosować regularnie, chociażby w małych ilościach, jedząc jedną łyżeczkę dziennie.

Kuchnia na miodzie rzepakowym

Miód rzepakowy może być doskonałą przekąską, w codziennym jadłospisie. Posiłki staną się pełnowartościowe, gdy produkt stanie się zamiennikiem cukru w potrawach i napojach. Miód rzepakowy można dodawać do naleśników, placków, omletów, ciast i koktajli. Warto więc spożywać go bez podgrzewania, dodając do ciepłej herbaty. Latem można wypić słodką oraz orzeźwiającą lemoniadę, rozdrabniając miód w wodzie, dodając sok z cytryny czy limonki i liście mięty wraz z kostkami lodu.

Z kolei zimą dosładzać miodem dostępnym na stronie online https://spizarniaumichala.pl/sklep/miody/miod-rzepakowy/ można kakao, czy herbatki owocowe, zwracając uwagę, by woda nie była zbyt gorąca, by miód nie utracił swoich cennych właściwości. Dieta może być zdrowa i pyszna, bo produkt naturalny jest doskonały w smaku. Miód rzepakowy, cena wynosi od 28,00 do 52,00 zł i jest uzależniona od jego wagi.

Najlepszy miód rzepakowy

Pozyskiwany miód rzepakowy jest od razu wlewany do słoików, by po pewnym czasie stał się skrystalizowany. Podgrzewany zostaje w temperaturze 38 st. C. także w dekrystalizatorze, co gwarantuje zachowanie jego właściwości zdrowotnych. Po pewnym czasie podlega ponownemu procesowi krystalizacji. Producent oferuje także miód kremowany, o gładkiej, kremowej konsystencji. Podczas procesu nie dochodzi do utraty żadnych składników odżywczych. Jest więc bogactwem węglowodanów, dlatego dodaje energii w szybkim czasie. Wspiera układ immunologiczny w sposób naturalny.

Print Friendly, PDF & Email

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz