Zwyczaje dotyczące spożywania śniadań różnią się w zależności od danego kraju. We Francji dominują słodkie, ale lekkie śniadania. Turcja to z kolei bogactwo oryginalnych potraw słodkich oraz wytrawnych. W klimacie polskim zalecane jest śniadanie pożywne i najlepiej ciepłe. Jak urozmaicić poranne menu? Co przygotować zamiast jajecznicy lub owsianki? Zainspiruj się naszymi pomysłami.
Dlaczego obfite śniadanie jest ważne?
Kiedyś dietetycy zalecali, aby obiad był najobfitszym posiłkiem. Obecnie pojawiają się opinie, aby większą wagę przywiązywać do śniadania. Niezależnie od tego, które podejście jest słuszne, w polskim, dość chłodnym klimacie, śniadanie powinno być konkretne. Na dodatek warto przygotować je na ciepło. Praca, nawet siedząca, lub nauka bywają wyczerpujące. Rano należy dostarczyć organizmowi energię, aby być w stanie podejmować wyzwania dnia codziennego. Im więcej ruszasz się fizycznie, tym solidniejszy posiłek należy zjeść po przebudzeniu. Zadbaj o to, aby dostarczyć organizmowi składniki odżywcze zapewniające wysoki poziom koncentracji. Pamiętaj też, że smaczne jedzenie sprawia, że od rana jesteśmy bardziej pozytywnie nastawieni do świata. Zrób więc sobie przyjemność i od czasu do czasu przygotuj śniadanie w nieoczywistym wydaniu. Poniżej przestawiamy nasze propozycje. Mamy nadzieję, że będą Ci smakować, a może zainspirują Cię do stworzenia własnej oryginalnej potrawy.
Wytrawne gofry – dobry pomysł również na kolację
Gofry na słodko uwielbiają dzieci, ale wśród dorosłych również nie brakuje ich amatorów. W wersji wytrawnej są jeszcze bardziej sycące, a na dodatek dostarczają więcej składników odżywczych potrzebnych organizmowi, aby w pełni się obudzić i rozpocząć dzień z pełnią energii. Gofry serowe smakują wybornie, o czym przekonasz się, wypróbowując następujący przepis https://uwielbiam.pl/przepis/serowe-gofry-z-jajkiem-sadzonym-i-boczkiem. Jako dodatki wybraliśmy jajko sadzone oraz boczek. W wersji z bekonem byłoby to śniadanie w bardziej angielskim stylu. Nie zapomnieliśmy też o zielonym akcencie i ciasto gofrowe doprawiliśmy natką pietruszki.
Omlet z pieczarkami i dodatek, który odmieni smak
Omlet jest typowym daniem śniadaniowym często przygotowywanym na słodko. Doskonale komponuje się z różnymi dżemami, owocami oraz kremami orzechowymi lub czekoladowymi. W wersji wytrawnej jest podawany z szynką, pomidorami albo innymi warzywami. Dla ciekawszego smaku dodaje się szczypiorek. Szybki sposób na dobre śniadanie to również omlet z pieczarkami. Są to smaczne i niskokaloryczne grzyby, które mają też wartości odżywcze. Stanowią świetne źródło witamin z grupy B. Skorzystaj z przepisu, który zawiera dodatkowy składnik: https://uwielbiam.pl/przepis/omlet-z-pieczarkami-i-zielonym-pesto. Zielone pesto nadaje omletowi unikalny smak.
Tartaletki – fenomenalne połączenie trzech smaków
Wytrawne śniadanie w postaci tartaletek może posłużyć też jako przystawka. Jest smaczne, oryginalne, a na dodatek prezentuje się wykwintnie. Mówi się, że jemy oczami, dlatego estetyka posiłku, od którego zaczynamy dzień, również ma znaczenie. Wejdź na stronę https://uwielbiam.pl/przepis/tarteletki-z-burakami-serem-feta-i-orzechami i przekonaj się, jak wygląda nasza kompozycja składników. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta na tartaletki. W ich wnętrzu umieść gotowane buraki, ser feta oraz orzechy włoskie. Orzechy znakomicie wpływają na pracę mózgu. Dostarczają dużo energii dzięki obecności wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-3. Buraki sprawią, że organizm otrzyma żelazo, które chroni przed uczuciem zmęczenia.
Cebularz – przysmak znany na Lubelszczyźnie
Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, ale dobrze znają go również mieszkańcy Lubelszczyzny. Jest rodzajem pszennego placka z pokrojoną cebulką na wierzchu. Jak przygotować to niecodzienne śniadanie, dowiesz się tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/cebularz. Jeżeli rano zwykle się spieszysz, przygotuj placki dzień wcześniej. Możesz je zjeść w drodze do pracy lub potraktować jako przekąskę na lunch.
Brak komentarzy.