Przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy wymaga nie tylko umiejętności baristycznych oraz użycia rewelacyjnych ziaren, ale i wykorzystania odpowiedniego ekspresu. Takie urządzenie to właściwie podstawowe wyposażenie gastronomii – zarówno kawiarni, jak i restauracji. W takich miejscach niezbędny jest profesjonalny ekspres do kawy, który przystosowany jest do intensywnej eksploatacji. Sprawdźmy więc, jak wybrać dobry ekspres ciśnieniowy!
Czym kierować się wybierając profesjonalne ekspresy?
Profesjonalne ekspresy do kawy różnią się od tych, których używamy w domach. Drugi typ urządzeń, nawet jeśli będzie miał doskonałe parametry, nie poradzi sobie w gastronomii. Powód jest tu dość prosty – w domu przygotowujemy od kilku do kilkunastu kaw dziennie, w restauracji, czy kawiarni czasem nawet i kilkaset. Dlatego też, jeśli kupujemy ekspres do gastronomii, zawsze stawiajmy na profesjonalny sprzęt. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że zda egzamin w konkretnych warunkach.
Wybór profesjonalnych ekspresów do kawy na coffee-style.pl jest obecnie bardzo duży. Czym więc kierować się przy wyborze maszyny? Prócz parametrów, o których powiemy więcej za chwile, powinniśmy przede wszystkim skupić się na tym, by ekspres był jak najlepiej dopasowany do warunków i potrzeb miejsca, w którym będzie używany. Ważna jest między innymi średnia ilość przyrządzanych kaw oraz natężenie ruchu. Im bowiem jest ono większe, tym więcej kaw jednocześnie powinien umożliwiać wykonać ekspres.
Poszukiwania idealnego ekspresu gastronomicznego warto poprzedzić ustaleniem budżetu. Ceny takich urządzeń są bowiem bardzo zróżnicowane. Zaczynają się od kilku, a kończą na ponad stu tysiącach złotych. Tym samym wyznaczenie budżetu pozwoli nam szukać w konkretnej grupie cenowej, co znacznie ułatwi i przyspieszy ten proces.
Urządzenie do profesjonalnego użytku — kolbowy czy automatyczny ekspres?
Na rynku dostępne są różne rodzaje ekspresów do kawy. Te profesjonalne najczęściej występują jednak w dwóch wariantach i są to ekspresy automatyczne oraz kolbowe. Te pierwsze, jak sama ich nazwa wskazuje, umożliwiają wykonanie kawy w sposób automatyczny. System takiego urządzenia można programować na wiele sposobów, co pozwala na tworzenie rozmaitych kompozycji kawowych. Każdy ekspres automatyczny ma już zapisane przepisy na najpopularniejsze kawy. Inne można natomiast wprowadzić samodzielnie. Tego typu ekspresy są łatwe w obsłudze, a co najważniejsze, niezwykle usprawniają proces serwowania kawy. Minusem jest jednak to, że z ich pomocą przygotujemy przeważnie raczej tylko jedną kawę jednocześnie.
Profesjonalne ekspresy kolbowe to najlepszy wybór do kawiarni. W nim przygotujemy kawę z prawdziwym baristycznym kunsztem! Wyposażone są one w kolby oraz dysze do ręcznego spieniania mleka. Modele różnią się między sobą między innymi ilością dostępnych kolb. Najpopularniejszym wyborem do gastronomii są ekspresy dwukolbowe, które umożliwiają wykonanie aż czterech filiżanek espresso jednocześnie.
Profesjonalny ekspres do kawy — najważniejsze parametry
O jakości i możliwościach danego ekspresu świadczą przede wszystkim jego parametry i cechy techniczne. Dlatego też przy wyborze profesjonalnego sprzętu należy zwrócić na nie szczególną uwagę. Dobre parametry to gwarancja nie tylko bezawaryjności urządzenia, ale i możliwości przyrządzenia naprawdę fantastycznych kaw. Warty uwagi ekspres powinien cechować się dużym bojlerem oraz dobrą stabilnością. Musi mieć też odpowiednią moc grzałki — im większa, tym szybsze podgrzewanie wody. Niezbędny jest regulator temperatury, wymiennik ciepła oraz oczywiście płyta podgrzewająca filiżanki. Warto zwrócić też uwagę na łatwość czyszczenia urządzenia.
Brak komentarzy.