Przechowywanie żywności to sztuka na pozór łatwa, jednak nie do końca. Trzeba wiedzieć przecież jaki produkt przechowywać w jaki sposób i ile czasu aby po pierwsze się nie popsuł, po drugie aby nam nie zaszkodziło, a po trzecie aby zachowało walory smakowe i estetyczne.
Poniżej prezentujemy tabelę podstawowych produktów i dań jakie przechowujemy w naszych lodówkach i zamrażarkach. Wielu producentów lodówek takie informacje umieszcza na sprzęcie, np. na szufladach chłodziarki. Sprawdźcie czy robicie to dobrze 🙂
Szukasz profesjonalnej odzieży gastronomicznej? Poznaj ofertę sklepu SPART.
produkt |
w lodówce |
w zamrażarce |
Bulion, sos mięsny | 1-2 dni | 3-4 miesiące |
Chleb i bułki | 14 dni | 5-6 miesięcy |
Indyk surowy | 1-2 dni | 3-12 miesięcy |
Jajka surowe, białka/żółtka | 2-4 dni | 1 rok |
Jajka surowe, w skorupkach | 3 tygodnie | Nie trzymamy |
Kotlety schabowe | 3-5 dni | 4-6 miesięcy |
Kotlety mielone | 1-2 dni | 3-4 miesiące |
Kurczak pieczony | 3-4 dni | 4 miesiące |
Kurczak surowy | 1-2 dni | 9 miesięcy |
Masło, margaryna | 7-30 dni (zależnie od % tłuszczu) | 6-8 miesięcy |
Mięso mielone, różne | 1-2 dni | 3-4 miesiące |
Owoce mrożone | 7 dni | 1 rok |
Owoce świeże, twarde/ twarda skórka | 1-3 miesiące | 1 rok |
Owoce świeże, miękka skórka | 13-14 dni | 1 rok |
Owoce ugotowane | 4-5 dni | 1 rok |
Parówki | 1-2 tygodnie | 1-2 miesiące |
Pasztet drobiowy | 1-2 dni | 1-3 miesiące |
Pieczeń | 3-5 dni | 4-12 miesięcy |
Podroby | 1-2 dni | 3-4 miesiące |
Ryba surowa | 1-2 dni | 1 rok |
Ser miękki | 7-14 dni | 1 rok |
Ser twardy | 3-9 miesięcy | 1-2 lata |
Stek surowy | 3-5 dni | 2-3 miesiące |
Warzywa mrożone | 7 dni | 1 rok |
Warzywa świeże z miękką skórką | 13-14 dni | 1 rok |
Warzywa świeże z twardą skórką | 1-3 miesiące | 1 rok |
Warzywa ugotowane | 4-5 dni | 1 rok |
Wędliny | 7 dni | 1-2 miesiące |
Zapiekanki | 3-4 dni | 4 miesiące |
Zupy, gulasze w woreczkach lub pojemnikach | 3-4 dni | 2-3 miesiące |