Pyszny przepis

Ile czasu przechowywać żywność w lodówce/zamrażarce

Ile czasu przechowywać żywność w lodówce/zamrażarce

Przechowywanie żywności to sztuka na pozór łatwa, jednak nie do końca. Trzeba wiedzieć przecież jaki produkt przechowywać w jaki sposób i ile czasu aby po pierwsze się nie popsuł, po drugie aby nam nie zaszkodziło, a po trzecie aby zachowało walory smakowe i estetyczne.

Poniżej prezentujemy tabelę podstawowych produktów i dań jakie przechowujemy w naszych lodówkach i zamrażarkach.  Wielu producentów lodówek takie informacje umieszcza na sprzęcie, np. na szufladach chłodziarki. Sprawdźcie czy robicie to dobrze 🙂

Szukasz profesjonalnej odzieży gastronomicznej? Poznaj ofertę sklepu SPART.

produkt

w lodówce

w zamrażarce

Bulion, sos mięsny 1-2 dni 3-4 miesiące
Chleb i bułki 14 dni 5-6 miesięcy
Indyk surowy 1-2 dni 3-12 miesięcy
Jajka  surowe, białka/żółtka 2-4 dni 1 rok
Jajka surowe, w skorupkach 3 tygodnie Nie trzymamy
Kotlety schabowe 3-5 dni 4-6 miesięcy
Kotlety mielone 1-2 dni 3-4 miesiące
Kurczak pieczony 3-4 dni 4 miesiące
Kurczak surowy 1-2 dni 9 miesięcy
Masło, margaryna 7-30 dni (zależnie od % tłuszczu) 6-8 miesięcy
Mięso mielone, różne 1-2 dni 3-4 miesiące
Owoce mrożone 7 dni 1 rok
Owoce świeże, twarde/ twarda skórka 1-3 miesiące 1 rok
Owoce świeże, miękka skórka 13-14 dni 1 rok
Owoce ugotowane 4-5 dni 1 rok
Parówki 1-2 tygodnie 1-2 miesiące
Pasztet drobiowy 1-2 dni 1-3 miesiące
Pieczeń 3-5 dni 4-12 miesięcy
Podroby 1-2 dni 3-4 miesiące
Ryba surowa 1-2 dni 1 rok
Ser miękki 7-14 dni 1 rok
Ser twardy 3-9 miesięcy 1-2 lata
Stek surowy 3-5 dni 2-3 miesiące
Warzywa mrożone 7 dni 1 rok
Warzywa świeże z miękką skórką 13-14 dni 1 rok
Warzywa świeże z twardą skórką 1-3 miesiące 1 rok
Warzywa ugotowane 4-5 dni 1 rok
Wędliny 7 dni 1-2 miesiące
Zapiekanki 3-4 dni 4 miesiące
Zupy, gulasze w woreczkach lub pojemnikach 3-4 dni 2-3 miesiące

 

Print Friendly, PDF & Email

, , , , , ,