Ajerkoniak przepis umożliwi przygotowanie domowego likieru na bazie jajek. Delikatny i kremowy likier to smaczny i bardzo słodki deser idealny dla pełnoletnich 🙂 Można go też dodawać do ciast i deserów, nada im słodki smak wzmocniony procentami. Nie przestraszcie się, kiedy likier początkowo będzie za rzadki – ajerkoniak zgęstnieje w lodówce.
Ajerkoniak przepis na domowy likier
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (2 Ocen)
Ajerkoniak przepis na domowy likier - Składniki:
- 10 żółtek
- 150 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 400 ml śmietany kremówki
- 200 ml spirytusu
- 100 ml wody
Sposób przygotowania
- 1. Przygotuj garnek z gorącą wodą, wstaw do niego miskę (minimum o średnicy garnka) tak, by dno miski nie dotykało wody. Gotuj wodę.
- 2. Do miski w garnku wbij żółtka, miksuj je przez kilka minut i stopniowo dosypuj cukier puder. Uważaj, by żółtka się nie ścięły! Masa powinna się podgrzać.
- 3. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż nożem, zeskrob ziarenka i wrzuć je do masy z żółtek. Miksuj przez chwilę, a następnie zdejmij miskę z gotującego się garnka. Powoli dolej śmietankę i miksuj.
- 4. Do masy ostrożnie dolewaj spirytus wymieszany z wodą. Cały czas uważaj, aby żółtka się nie ścięły. Przelej do butelki i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego!
Oceń przepis
ocen: 2
Średnia ocena