Babka cytrynowa przepis
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Ocen)
Babka cytrynowa przepis - Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- Lukier:
- sok z 1/2 cytryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- Dodatkowo:
- bułka tarta do podsypania formy
- margaryna lub masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania
- 1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z miękką margaryną i cukrem aż uzyskasz puszystą masę. Cytrynę dokładnie umyj i sparz, a następnie zetrzyj na tarce na małych oczkach. Cytrynę dodaj do ubitej masy z żółtek.
- 2. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
- 3. Foremkę na babkę z kominkiem posmaruj masłem lub margaryną i delikatnie podsyp bułką tartą. Za pomocą łyżki przełóż ciasto do foremki. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut. Po upieczeniu przestudź lekko babkę w foremce, a potem wyjmij z foremki.
- 4. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, rozetrzyj łyżką. Polukruj jeszcze ciepłą babkę. Smacznego!
Oceń przepis
ocen: 1
Średnia ocena
Brak komentarzy.