Przedstawiamy delikatny, kremowy deser, który można łatwo przyrządzić samemu. Rozpływające się w ustach rurki z kremem przepis – to po prostu trzeba spróbować! Koniecznie zaopatrzmy się w specjalną foremkę do rurek, na którą nawijamy ciasto i uzyskujemy idealne rurki. Jako nadzienie możemy wykorzystać krem do karpatki – jest on bardziej budyniowy i subtelnie jajeczny. W obu wersjach rurki znikają błyskawicznie ze stołu 🙂
Domowy przepis na rurki z kremem
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Porcje
- 60 rurek
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0.5 /5)
- (1 Ocen)
Domowy przepis na rurki z kremem - Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g kwaśnej śmietany
- 250 g masła
- szczypta soli
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- 1. Mąkę, kwaśną śmietanę, masło i sól wymieszaj ze sobą i ugniataj na ciasto. Owiń je w folię i schowaj do lodówki. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je delikatnie na bardzo cienki placek.
- 2. Ciasto pokrój w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem i nawijaj na nią paski - od części węższej do szerszej.
- 3. Rurki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut aż rurki staną się jasnozłote. Odstaw do ostudzenia.
- 4. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do niej cukier puder, wymieszaj. Nadziewaj rurki powstałym kremem. Smacznego!
Oceń przepis
ocen: 1
Średnia ocena