Francuska zupa cebulowa przepis klasyczny i bardzo prosty. To przysmak kuchni francuskiej, cieszy się jednak coraz większą popularnością także w Polsce. Smażona cebula w połączeniu z delikatnym wywarem to idealny przepis na obiad. A zapiekana w piekarniku pod pierzynką z żółtego sera nie ma sobie równych.
Francuska zupa cebulowa przepis klasyczny
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Porcje
- 4
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0.5 /5)
- (2 Ocen)
Francuska zupa cebulowa przepis klasyczny - Składniki:
- 1 kg cebuli
- 0,5 kostki masła
- czosnek
- włoszczyzna
- ser żółty
- 2 bułki
Sposób przygotowania
- 1. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć na maśle na małym ogniu, ciągle mieszając, by się nie przypaliła.
- 2. Włoszczyznę umyć, obrać i wrzucić do wrzącej wody. Gdy powstanie wywar zalewamy nim cebulę.
- 3. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do wywaru. Gotować ok 40 minut.
- 4. Doprawić solą i pieprzem.
- 5. Bułki przekroić na pół i zrumienić w piekarniku z dodatkiem starkowanego sera. Podawać na talerzu razem z zupą.
- Porcji : 4
- Gotowe w 55 Minut
- Rodzaj :Danie główne, Zupy
- Typ przepisu :Obiady, Zupy
- Składnik :warzywa
Oceń przepis
ocen: 2
Średnia ocena
Brak komentarzy.