Kasza manna przepis to jeden z ulubionych deserów dzieciństwa. Przypomnij sobie jego smak, przyrządzając kaszę z truskawkami. Zdrowy deser przygotujesz w oka mgnieniu. Jako dziecko najczęściej zajadałam kaszkę z syropem malinowym, teraz preferuję mniej słodką wersję z wykorzystaniem sezonowych owoców. Czas truskawek niestety zmierza ku końcowi, dlatego warto wykorzystać ostatnie świeże truskawki tego roku.
Kasza manna przepis z truskawkami
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Porcje
- 4
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Kasza manna przepis z truskawkami - Składniki:
- 1 litr mleka
- 10 łyżek kaszy mannej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 100 g truskawek
- 40 g gorzkiej czekolady
- kilka listków mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- 1. Kaszę rozpuść w szklance zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj i wsyp łyżkę cukru. Do gotującego się mleka wlej rozmieszaną kaszę i cały czas mieszaj. Gotuj przez około 8 minut aż kaszka zgęstnieje. Kaszkę przełóż do miseczek.
- 2. Truskawki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na wierzch kaszki. Czekoladę pokrusz i posyp kaszkę. Deser możesz udekorować listkami mięty. Smacznego!
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena