Kutia przepis tradycyjny na Boże Narodzenie. Jest to potrawa kresowa, która ma wielu zwolenników i która gości na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Jest ona dość słodka i bardzo pożywna. Zachęcamy do wypróbowania.
Kutia przepis tradycyjny
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Kutia przepis tradycyjny - Składniki:
- 2 szkl oczyszczonej pszenicy
- 1 szkl maku niebieskiego
- 2 garści rodzynek
- 1 szkl orzechów włoskich
- pół szkl migdałów
- pół szkl płynnego miodu
- garść suszonych fig
- garść suszonych moreli
- śmietana kremówka 30%
Sposób przygotowania
- 1. Kutia przepis tradycyjny: pszenicę opłukać pod wodą i namoczyć na noc, aby spęczniała.
- 2. Na drugi dzień wylać wodę z pszenicy, opłukać i ugotować na miękko. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- 3. Mak ugotować i po ostygnięciu zmielić.
- 4. Rodzynki namoczyć we wrzątki na pół godziny.
- 5. Gdy mak i pszenica już ostygną należy je ze sobą zmieszać.
- 6. Dodać posiekane figi, morele, rodzynki oraz posiekane orzechy.
- 7. Kremówkę wlać do rondla razem z miodem i gotować przez chwile na wolnym ogniu. Dodać do mieszanki.
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena
Brak komentarzy.