Przepis na ciasto do pizzy
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Porcje
- 4
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Przepis na ciasto do pizzy - Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej przegotowanej wody
- 3-4 g drożdży w proszku
- 0,5 łyżki oleju
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku (możesz z tego zrezygnować, jeśli nie lubisz czosnku)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
- 1. Do miski wsyp mąkę i drożdże i dokładnie wymieszaj.
- 2. Do mąki z drożdżami dodaj olej, cukier, sól, oregano, zioła prowansalskie i granulowany czosnek. Połącz ze sobą wszystkie składniki.
- 3. Do ciasta stopniowo dolewaj przegotowaną wodę i mieszaj za pomocą łyżki. Gdy połączysz ze sobą składniki –zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Z masy utwórz jednolitą kulę.
- 4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu w przykrytej misce.
- 5. Po około 30 minutach rozgnieć ciasto na gruby placek, a potem porozciągaj (możesz użyć wałka). Na okrągłą blachę (około 30 cm) delikatnie ułóż ciasto. Pamiętaj, aby nałożyć około 2 cm ciasta na brzegi blachy.
- 6. Podstawowy przepis na ciasto do pizzy gotowy. Tak przygotowane ciasto posmaruj sosem pomidorowym i dodaj ulubione składniki (ser, szynka, pieczarki, papryka itp.).
- 7. Pizzę włóż do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i piecz około 20 minut. Spód pizzy powinien być przyrumieniony – wtedy masz pewność, że pyszna pizza jest gotowa. Smacznego!
- Rodzaj :Danie główne, Pizze
- Typ przepisu :Przepis na Pizze
- Składnik :Mąka
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena