Szlachetne kurki doskonale nadają się na pyszny sos. Wypróbuj przepis na kremowy sos kurkowy i ciesz się wykwintnym i delikatnym smakiem. Taki sos możesz śmiało podawać z makaronem lub upieczoną piersią z kurczaka. Dodanie do sosu białego wina nadaje subtelnego i jednocześnie wyrazistego smaku. Oczywiście w wersji obiadowej dla dzieci wino spokojnie można pominąć. Nawet bez tego sos kurkowy smakuje wyśmienicie.
Przepis na kremowy sos kurkowy
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Porcje
- 4
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Przepis na kremowy sos kurkowy - Składniki:
- 500 g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 5 łyżek masła
- 80 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 ml białego wina (można pominąć)
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- 1. Kurki bardzo dokładnie umyj i osusz.
- 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej połowę ilości masła i połowę oliwy. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Po około 1 minucie wlej wino, wymieszaj i duś 2 minuty.
- 3. Na patelnię dorzuć pozostałe masło i oliwę, dodaj grzyby. Smaż wszystko przez około 5 minut. Następnie wlej śmietanę i dosyp posiekaną natkę pietruszki. Gotuj 2 minuty aż sos zgęstnieje.
- 4. Sos dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Kremowy sos z kurek gotowy! Smacznego!
- Rodzaj :Sosy
- Typ przepisu :Sosy/dressingi
- Składnik :Grzyby, Śmietana
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena