Przepis na makowiec świąteczny
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Przepis na makowiec świąteczny - Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl mleka
- drożdże
- pół szkl cukru
- pół kostki masła
- rodzynki
- 5 żółtek
- masa makowa
Sposób przygotowania
- 1. Przepis na makowiec świąteczny: mleko podgrzać z odrobiną cukru i drożdżami. Odstawić na kilka minut.
- 2. Żółtka utrzeć z cukrem.
- 3. Masło rozpuść w rondelku.
- 4. Mąkę przesiej przez sito i dodaj drożdże i żółtka z cukrem.
- 5. Zagnieć ciasto, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
- 6. Do masy makowej dodaj namoczone w wodzie i odsączone rodzynki.
- 7. Rozwałkuj ciasto i nakładaj masę makową. Zwiń ciasto w rulon.
- 8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut.
- Gotowe w 55 Minut
- Rodzaj :Boże Narodzenie, Desery
- Typ przepisu :Ciasto
- Składnik :Bakalie, Mąka
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena
Brak komentarzy.