Przepis na pączki domowe
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Porcje
- 10
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Przepis na pączki domowe - Składniki:
- Na 40 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
- 0,5 l mleka
- 100 g cukru
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 100 g roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- pół łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- dżem malinowy (lub inny)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- 1. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży musisz najpierw zrobić rozczyn).
- 2. Do mąki dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie.
- 3. Z wyrobionego ciasta uformuj kulkę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Następnie jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto.
- 4. Porcje ciasta nabieraj łyżką, uformuj w ręku małe krążki. Nałóż pół łyżeczki dżemu malinowego, zlep i formuj pączki. Odłóż na posypaną mąką stolnicę, nakryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia (aż pączki podwoją swoją objętość).
- 5. Smaż w głębokim tłuszczu aż uzyskasz złocisty kolor z obu stron.
- 6. Wyjmij pączki, odsącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem. Pyszny przepis na pączki już gotowy. Życzymy smacznego!
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena