Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. To doskonały pomysł na szybki, ale jakże smaczny obiad. Do przygotowanie potrzeba niewiele składników, a i same placki można spożywać na wiele sposobów – na słodko i na słono. Można je polać pysznym sosem i zrobić placki węgierskie. Polecam.
Przepis na placki ziemniaczane
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Przepis na placki ziemniaczane - Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg cebuli
- olej
- mąka pszenna
- Jajko
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- 1. Najpierw trzeba się zabrać za obieranie ziemniaków, a następnie za starcie ich na tarce o drobnych oczkach.
- 2. Gdy już uporamy się z tarciem ziemniaków, bierzemy się za tarcie cebuli. Uwaga na oczy :-)
- 3. Dodajemy jajko, mąkę, wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasze placki z obu stron - mogą być dowolnej wielkości.
- 5. Po zdjęciu z patelni odsączamy placki z tłuszczu za pomocą ręczników kuchennych i polewamy je do smaku gęstą śmietaną, bądź posypujemy cukrem. Całość polecam popić pyszną miętową herbatką - dla lepszego trawienia.
- Gotowe w 25 Minut
- Rodzaj :Danie główne
- Typ przepisu :Obiady
- Składnik :Mąka, ziemniaki
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena
Brak komentarzy.