Przepis na rybę z frytkami, czyli słynne angielskie „fish and chips”. Soczysta ryba w chrupkiej panierce i rozpływające się w ustach frytki wspaniale pasują na smaczny obiad. Potrawa niestety nie należy do dietetycznych, ale już po pierwszym kęsie się o tym zapomina. To najlepszy sposób na usmażenie ryby. Frytki także przygotowane są tradycyjnie – najpierw smażone, potem podpiekane, a na koniec znów smażone.
Przepis na rybę – ryba z frytkami
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Porcje
- 4
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Przepis na rybę - ryba z frytkami - Składniki:
- 4 filety z białej ryby, np. dorsza (bez ości i bez skóry)
- 200 g mąki
- 6 dużych ziemniaków
- 225 ml zimnego piwa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 l oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
- Sok z cytryny
Sposób przygotowania
- 1. Olej rozgrzej we frytkownicy do 120 stopni. Obierz ziemniaki na dość grube paski, opłucz i wysusz. Smaż we frytkownicy przez około 8 minut. Frytki powinny zmięknąć, ale nie zarumienić się. Przełóż frytki na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Następnie wsyp frytki do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika o temperaturze 130 stopni.
- 2. Rybę przypraw solą i pieprzem, lekko oprósz mąką. W misce wywieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dolej piwo i starannie zamieszaj. Ciasto powinno być gęste.
- 3. Rybę zanurz w cieście, a następnie włóż do frytkownicy o temperaturze 180 stopni. Uważaj, bo olej może pryskać. Filety smaż po około 4 minuty z każdej strony. Wyjmij rybę na papier kuchenny.
- 4. Do oleju włóż wyjęte z piekarnika frytki i smaż 3 minuty, aż się zarumienią. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze.
- 5. Rybę skrop sokiem z cytryny i podawaj z frytkami. Potrawa dobrze komponuje się z sosem. Smacznego!
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena