Sałatka jarzynowa to absolutny hit wszech czasów na polskich stołach. Pasuje na każdą okazję i jest bardzo smaczna. Sałatka jarzynowa przepis to recepta na tradycyjną potrawę. Zawsze gości wśród świątecznych potraw i nigdy się nie nudzi. Soczyste jabłko łamie smak warzyw, a sok z cytryny delikatnie orzeźwia sałatkę.
Sałatka jarzynowa przepis
- Czas przygotowania
- Minut
- Porcje
- 4
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (0 /5)
- (0 Ocen)
Sałatka jarzynowa przepis - Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane pietruszki
- 1 ugotowany seler
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 jabłko
- 1 słoiczek majonezu
- 1 ząbek czosnku
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
- 1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone drobniutko ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, obrane i starte na grubych oczkach jabłko oraz pokrojone w kostkę jajka.
- 2. Kukurydzę i groszek odsącz z wody i dodaj do miski z warzywami.
- 3. Majonez, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz połącz ze sobą i dodaj do warzyw. Delikatnie zamieszaj i odstaw sałatkę do lodówki na minimum kilka godzin aż wszystkie składniki się przegryzą. Smacznego!
- Rodzaj :Boże Narodzenie, Przekąski, Przystawki, Sałatki, WIelkanoc
- Składnik :jabłko, Marchewka, ogórki, ziemniaki
Oceń przepis
ocen: 0
Średnia ocena