Zawijaniec na cieście francuskim z kurczakiem i brokułami
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Ocen)
Zawijaniec na cieście francuskim z kurczakiem i brokułami - Składniki:
- Ciasto francuskie (1opakowanie)
- podwójna pierś z kurczaka
- połowa główki brokuła
- ser żółty ok. 20-30 dag (starty na grubych oczkach)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- ziarna sezamu do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- 1. Kurczaka pokrój w kostkę, skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę (lub drobno posiekaj). Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki i odstaw na 20min
- 2. Brokuła podziel na małe różyczki i zblanszuj w osolonej wodzie (ok.5 min.), następnie odcedź.
- 3. Zamarynowanego wcześniej kurczaka podsmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju, aż zbrązowieje.
- 4. Nastaw piekarnik na 200°C. Rozłóż ciasto na blaszce do pieczenia, na środku ułóż wzdłuż kolejno: kurczaka, brokuły, posyp starkowanym żółtym serem
- 5. powstałe po obu stronach płaty ciasta ponacinaj w poprzek na 2,5cm paski, następnie na przemian przeplataj paski tak aby pokryło farsz. Zawiajnie pasków przypomina nieco zaplatanie warkocza
- 6. Po zawinięciu ciasta, rostrzepujemy białko i smarujemy na wierzchu, posypujemy ziarnem sezamu
- 7. Tak przygotowany zawijaniec wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok.15minut aż zbrązowieje
- 8. Dobrze smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego
Oceń przepis
ocen: 1
Średnia ocena