Idealny przepis na żurek – na co dzień i od święta. Żurek wielkanocny to tradycyjna potrawa, którą gospodynie przygotowują na świąteczne śniadania. Przygotowanie wymaga trochę wysiłku, ale efekt jest piorunujący. Podstawą jest dobry zakwas – możesz go przygotować sama, bądź kupić w piekarni, gdzie piecze się chleb na zakwasie. Zaskocz swoich bliskich pyszną zupą.
Żurek przepis idealny
- Czas przygotowania
- Minut
- Czas gotowania
- Minut
- Poziom trudności
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Ocen)
Żurek przepis idealny - Składniki:
- zakwas na żurek
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- por
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- liść laurowy
- majeranek
- 6 jajek
- 4 pętka białej kiełbasy
- 2 kg ziemniaków
Sposób przygotowania
- 1. Oto przepis na żurek idealny - najpierw obieramy włoszczyznę. Wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.
- 2. Dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
- 3. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gdy woda się zagotuje, wrzucamy do garnka.
- 4. Kroimy białą kiełbasę. Może być pokrojona w kostkę, lub na pół.
- 5. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.
- 6. Gdy ziemniaki staną się miękkie, dodajemy zakwas na żurek oraz majeranek i gotujemy jeszcze ok 7 minut.
- 7. Ugotowane na twardo jajka można dodać do zupy tuż przed końcem gotowania pokrojone w kostkę, ale ładniej prezentują się, jeżeli przekroisz je na pół i włożysz do talerza pełnego zupy. Żurek można także podawać w wydrążonym chlebie. Smacznego.
Oceń przepis
ocen: 1
Średnia ocena
Brak komentarzy.