Pyszny przepis

Ziemniaki – dlaczego warto je jeść? Wartości odżywcze i przepisy

Ziemniaki – dlaczego warto je jeść? Wartości odżywcze i przepisy

gotowanie ziemniaków

Ziemniaki — dlaczego warto je jeść? Wartości odżywcze i przepisy

Ziemniak to jedno z warzyw, którego nie może zabraknąć na naszych stołach. Są doskonałym dodatkiem do niemal każdego dania. Jednak czy wiemy o ziemniakach coś więcej, niż to, że są pyszne? Warto nadrobić te zaległości i poznać inne walory tego warzywa. 

Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez ziemniaków. W naszej rodzimej kuchni jest to bez wątpienia najchętniej używane warzywo. Aż trudno przyjąć do wiadomości, że gości ono na naszych stołach tak krótko. W Polsce bowiem ziemniaki znane są dopiero od około XVII wieku. Do Europy przybyły natomiast niewiele wcześniej, bo w XVI wieku. Hiszpanie przywieźli je ze swych dalekich wypraw do Ameryki Południowej — i to właśnie stamtąd pochodzą ziemniaki. Dziś wykorzystuje się je w kuchni na całym świecie. I nic w tym dziwnego — ich uprawa jest bardzo łatwa, a sam ziemniak zapewnia nieograniczone możliwości kulinarne i jest po prostu bardzo zdrowy. Poza tym teraz kupimy ziemniaki online. Jakie wartości odżywcze mają? Co z nich ugotować?

Ziemniaki pieczone, tłuczone — a może gotowane? Jeden produkt, a tyle możliwości!

Próżno szukać drugiego warzywa, które można by było przygotować na tak wiele sposobów, co ziemniaka. Pod tym względem jest on naprawdę wyjątkowy. I z pewnością to między innymi dlatego właśnie wszyscy tak bardzo uwielbiają ziemniaki. W końcu każdy może go jeść pod taką postacią, pod jaką smakuje mu najbardziej.

W polskiej kuchni królują przede wszystkim ziemniaki gotowane w wodzie, podawane z odrobiną masła i niekiedy też z koperkiem. Często podsmaża się je także dodatkowo na patelni. Smażone zyskują, pyszną, złocistą i lekko chrupiącą skórkę. Bardzo dużą popularnością jako dodatek do dań cieszy się również aksamitne purée ziemniaczane. Nie możemy zapomnieć też o ziemniakach pieczonych oraz absolutnym ulubieńcu, czyli o frytkach, które także powstają z tego warzywa. Z ziemniaków przygotujemy także wspaniałe kluski śląskie oraz inne podobne wyroby, takie jak pyzy, knedle, kopytka czy na przykład włoskie gnocchi.

Ziemniaki nie muszą być jedynie dodatkiem do dania — równie świetnie sprawdzą się w roli głównej. Doskonałą propozycją na śniadanie może być na przykład hiszpański klasyk, czyli tortilla de patatas. Na obiad dla całej rodziny natomiast sprawdzi się sycąca zapiekanka ziemniaczana. Oczywiście należy też wspomnieć o genialnych, chrupiących plackach ziemniaczanych, które możemy zjeść ze śmietaną lub sosem mięsnym.

Jak widać, możliwości mamy naprawdę wiele. A to jedynie garstka z licznych sposobów na przyrządzenie tego wspaniałego warzywa.

Ziemniaki — jaką odmianę wybrać?

Na całym świecie istnieją różne odmiany ziemniaków. Dane dotyczące ich liczebności mówią, że jest ich około 10 tysięcy. Przy tym jednak nie wszystkie zaliczają się do grupy roślin jadalnych. W samej Polsce natomiast wyróżnia się ponad 100 różnych odmian. Każda z nich charakteryzuje się nieco innymi właściwościami. W związku z tym sposób ich przygotowania także może być nieco inny. Wprawdzie większość dostępnych obecnie w sklepach ziemniaków można bez problemu poddawać różnym sposobom obróbki, to jednak przygotowane w ”zalecany” sposób, będą miały więcej walorów smakowych, czy też lepszą konsystencję.

Na szczęście nie musimy znać wszystkich odmian, by wybrać odpowiednią. Ziemniaki dzielą się bowiem na 3 podstawowe grupy, czyli: A, B oraz C. Pierwsze są twarde i nie rozpadają się, dzięki czemu będą doskonałe do smażenia i sałatek. W drugiej grupie znajdziemy typowe ziemniaki do gotowania, pieczenia i placków. W ostatniej zaś ziemniaki o dużej zawartości skrobi, co oznacza, że świetnie sprawdzą się do różnych wyrobów, takich jak kluski, czy pyzy.

Warto wspomnieć też, ze ziemniaki mogą różnić się też smakiem i kolorem. Obecnie coraz większą popularnością w Polsce cieszą się na przykład ziemniaki słodkie, czyli bataty. Zrobione z nich frytki to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Ziemniaki — składniki mineralne i wartości odżywcze

Wokół ziemniaków powstało przez lata mnóstwo niezbyt pozytywnych mitów. Jednym z największych jest to, że ziemniaki tuczą. Wiele osób po dziś dzień uważa, że jedynie ”zapychają”, są niezdrowe i z ich powodu na wadze pojawiają się dodatkowe kilogramy. Doskonałym dowodem na negatywny sposób ich postrzegania jest zdanie, które z pewnością w dzieciństwie słyszał każdy z nas, czyli ”możesz zostawić ziemniaczki, ale zjedz mięsko”. Warto więc wyjaśnić, że właściwie żadne z tych stwierdzeń nie jest zgodne z prawdą.

Ziemniaki to warzywo bogate w cenne składniki odżywcze. Stanowi doskonałe źródło witaminy C oraz witamin z grupy B. Ich spożywanie dostarcza organizmowi dużą dawkę potasu, magnezu i fosforu. Warto zwrócić też uwagę na wartości odżywcze ziemniaka. Wbrew powszechnej opinii, jest on warzywem niskokalorycznym. 100 g ziemniaków ma bowiem około 70 kcal. Biorąc pod uwagę, że są one niezwykle sycące, jest to naprawdę niewiele. Osoby będące na diecie redukcyjnej wcale nie muszą więc z nich rezygnować. Jak widać więc, jedzenie ziemniaków zapewnia wiele korzyści.

Print Friendly, PDF & Email
Brak komentarzy.

Dodaj komentarz